Of de tegeltjeswijsheid ‘Sport verbroedert’ altijd opgaat, waag ik te betwijfelen, hoewel de meeste (top)sporters voor de camera respectvol praten over tegenstanders. Ik geloof daar overigens helemaal niets van en als ik Anna van der Breggen over Annemiek van Vleuten hoor praten, breekt het zweet mij spontaan uit en zelfs op plaatsen waarvan ik niet eens wist dat dit daar kon.
Wat een gelul, natuurlijk heeft ze er zwaar de pest in als ze weer wordt afgetroefd door haar grote tegenstandster. Anna hoeft Annemiek natuurlijk niet af te breken, maar zou gewoon kunnen laten zien en horen hoe ze zich op zo’n moment voelt. De lichaamstaal van Anna, na haar verlies op de WK bij het onderdeel tijdrijden, sprak boekdelen, maar haar woorden waren daarmee niet in overeenstemming. Stop daar dus mee Anna, toon je emoties en laat merken en weten dat je er zwaar de pest in hebt, zeker in een interview dat direct na zo’n grote teleurstelling plaatsvindt. Iedereen, zelfs je moeder, begrijpt dat je je op zo’n moment kut voelt en spreek dat dus voortaan gewoon uit.
Voor mij is het tonen van emoties onderdeel van het bedrijven van sport en een gezonde rivaliteit is gelukkig ook niet voorbehouden aan alleen topsporters. In de gemeente waar ik woon zijn de voetbalclubs DETO en DOS’37 van oudsher grote rivalen en dat deze rivaliteit met name in het verleden niet altijd gezond was, daarover doen mooie verhalen de ronde. De strijd tussen het Oost- en het Westeinde zat diepgeworteld en met name bij de wat oudere generatie nog wel een beetje. Dat de verhoudingen echter tegenwoordig wel genormaliseerd zijn, werd bevestigd door een opvallende foto die ik enkele weken geleden voorbij zag komen. Op deze foto zijn de beide eerste elftallen te zien, allemaal uitgedost in Lederhosen en kennelijk klaar voor het Oktoberfest te Vriezenveen. Deze ludieke actie is een goed idee van de organisatie Mooi dat ’t zo kan, want het is een feit dat verbroedering meestal ook een directe relatie heeft met de bieromzet, wat hen natuurlijk niet slecht uitkomt.
Of de burgemeester van Twenterand ook dit jaar dit feest gaat openen door het eerste vat bier aan te slaan, vraag ik mij af. Ze is namelijk druk bezig de wet te handhaven, die er toe moet leiden dat minderjarigen geen drank meer kunnen kopen en jongeren worden gewezen op de negatieve effecten van alcohol. Om dan het eerste vat bier aan te slaan op een feest waar vooral jongeren op af komen en veel bier gedronken wordt, lokt mogelijk nog wat meer reacties op en zij heeft, met name over de inzet van de zogenaamde lok-tieners, de laatste tijd al meer dan genoeg te verduren. De leeftijdslimiet voor dit feest is overigens vastgesteld op achttien jaar en daarmee voorkomt de organisatie hoge boetes, want in een feesttent met een paar duizend bezoekers is het heel lastig te controleren of iemand zeventien of net achttien is. Als de burgemeester besluit niet te komen zou mijn voorkeur uitgaan naar Helene Fischer.
Over de manier van controleren en de gevolgen voor met name de sportverenigingen en de vrijwilligers binnen deze verenigingen kan ik ook wel een column schrijven, maar dat laat ik tegenwoordig graag over aan de politiek en daar gaat de gemeenteraad binnenkort over debatteren. In elk geval zal de burgemeester bij dit debat wel aanwezig zijn.
Chris Walraven