Zondag 24 november 2024
Twentesport

Olympisch Park Twente

Geplaatst op 4 maart 2019 door   ·   1 Reactie

Wel eens in het Olympisch Park Twente geweest? Nabij het FBK Stadion in Hengelo? Zie het park als een hommage, een eerbetoon, een diepe buiging voor de Twentse topsporters die ooit Olympisch goud hebben gehaald. Voor elke kampioen is een speciale boom geplant. De bomen waren uitgekozen door natuurliefhebbers die de identiteit van een bepaalde boom probeerden te koppelen aan de identiteit van een Olympische winnaar. Zo staat er op de sokkel van de fladderiep die gewijd is aan Hennie Kuiper, de winnaar van de Olympische wegwedstrijd in 1972 in München:

Hennie Kuiper deed wat veel wielrenners graag doen. Hij piekte in het voorjaar. Dit doet ook de fladderiep. Hij bloeit vroeg. Het is een zeldzame soort, die al lang inheems is in Twente.

Bij de opening – vorig jaar april – viel de vraag: voor wie moet de volgende boom geplant worden? Met andere woorden, heeft Twente weer een kanshebber op goud? Ik noemde toen Jeffrey Hoogland, de baanwielrenner uit Nijverdal. Hij was er in Rio al bij, maar toen ging er iets mis. Misschien had hij te weinig ervaring. Voor 2020 zit ik goed, want Jeffrey is nog steeds een wereldtopper. Hij werd in Polen wereldkampioen op het onderdeel teamsprint en won zilver op de echte sprint. Beide onderdelen zijn Olympisch, dus dat zit goed, mag je zeggen (tenzij Jeffrey geblesseerd raakt of andere malheur tegenkomt). Die boom kan besteld worden.

Maar wat we niet aan dachten vorig jaar, dat is aan de mogelijkheid dat ook Kirsten Wild een gouden plak gaat ophalen in Tokio. Zeldzaam goed, is deze renster van Almelose bodem. Ze is vandaag vanuit Polen teruggekomen met twee gouden, een zilveren en een bronzen plak in haar reistas. Ongelooflijk. Zo mooi. Ik zat zaterdagmiddag aan de tv gekluisterd. Een Belgische zender versloeg de race live waarin ze met Amy Pieters de koppelkoers won. Heerlijke sportvrouw. Ik ben geneigd de kast met superlatieven los te trekken, maar besluit net op tijd daarmee tot volgend jaar na de slotceremonie op 9 augustus te wachten. Ze is al 36, maar lijkt elk jaar nog beter te worden. Zo’n gouden medaille wil zij ook. Zeker weten.

Overigens presteerde de gehele Nederlandse ploeg uitzonderlijk goed. Dat is bijzonder, want deze tak van sport heeft maar een minimaal budget en heeft mede daardoor nauwelijks goede begeleiders.

Ik denk dat het Olympisch Park Twente volgend jaar twee bomen moet planten. Minstens, want Twente heeft natuurlijk ook andere ijzers in het vuur. Ruiters? Voetballers (vrouwen)? Waterpolosters?

NB Het Olympisch Park Twente was een initiatief van Topsport Twente (vhOlympisch Steunpunt) en werd cordiaal ondersteund door de gemeente Hengelo. Topsport Twente is intussen niet meer actief. Het ROC heeft de voortzetting van het park op zich genomen. De gemeente Hengelo doet het onderhoud.

April 2018. Hennie Kuiper, Olympisch kampioen in 1972, onthult de plaquette bij zijn fladderiep in het Olympisch Park Hengelo

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Piet van Breukelen says:

    Wat mij betreft verdienen beiden een boom voor hun prestaties. Maar ik heb te weinig verstand (om niet te zeggen geen verstand) van bomen om te zeggen welke bomen het beste bij hen passen.
    Jeffrey verdient hem overigens ook voor de uitzonderlijk sportieve wijze waarop hij zijn verlies nam in de finale sprint tegen Matthijs Büchli.




Archief