ENSCHEDE – Het college van burgemeester en wethouders van Enschede stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met kwijtschelding van vijf miljoen euro aan het voetbalbedrijf FC Twente en een schuld van negen miljoen euro om te zetten in een achtergestelde lening. Dat is wat de gemeente aanbelangt de kern van een herstructureringsplan. Een restant van de lening blijft onder de bestaande voorwaarden van kracht.
Het college erkent dat het een ‘forse aderlating’ is voor de gemeente. Het is aan wethouder Eerenberg het voorstel door de raad te loodsen, wat niet makkelijk wordt, maar gezien de opstelling van de coalitiepartijen BBE, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie wel zal lukken.
Zorgvuldig proces
Het college spreekt over een zorgvuldig proces om een structurele oplossing te vinden voor de financiën van FC Twente, dat vorig jaar zomer ‘feitelijk failliet’ was toen de gemeente het financiële risico niet wilde uitbreiden. Wel verleende de gemeente toen uitstel van het betalen van rente en aflossing van de lening. Een groep van grote sponsors, de zogenoemde Noabers, bleek bereid om veertien miljoen in te brengen. Ze gaven een garantie af om het huidige seizoen grotendeels financieel te overbruggen, mits de gemeente ook wat zou doen – à bou portant.
Dilemma overheidsgeld
De afgelopen maanden heeft het college van burgemeester en wethouders zich gebogen over het dilemma om met overheidsgeld een betaald voetbal-organisatie overeind te houden. De gemeente staat enerzijds voor grote maatschappelijke opgaven en haar eigen kwetsbare financiële situatie. Anderzijds is er het belang om haar financiële positie in FC Twente veilig te stellen en de plek die FC Twente in de regio heeft te behouden. En dat laatste heeft voor het college de doorslag gegeven.
Deel transferinkomsten
Na alle belangen zorgvuldig te hebben gewogen is het college naar eigen zeggen uitgekomen op het scenario om een deel van de lening achtergesteld te verklaren Dit houdt in dat de gemeente geen rente en aflossing meer ontvangt van FC Twente en dat afspraken zijn gemaakt hoe FC Twente dat deel van de lening in de toekomst zal afbetalen, bijvoorbeeld door middel van transferinkomsten. Daarnaast wordt dus vijf miljoen euro kwijtgescholden. Toetsing door een onafhankelijk expert zou hebben laten zien dat dit scenario het beste is voor FC Twente om financieel gezond te kunnen worden. Van staatssteun zou geen sprake zijn.
Worden ze in Brussel nog wakker of zijn ze te druk met Theresa May? € 5 miljoen kwijtschelden, is dat geen staatssteun? Hoe kun je dat aan een burgers in Enschede verkopen die hun WOZ aanslag niet kunnen betalen? Aan de hulpbehoevende burgers die, om financiële reden, de thuishulp/zorg niet vergoed krijgen? Kortom dit is zo krom als maar wat en het is meer dan terecht dat groen Links, als enige blijkbaar in de gemeenteraad, hierover op de rem trapt. Die 5 miljoen is ooit eens in de zakken verdwenen van ondermaatse voetballers en hun zaakwaarnemers en deze heren worden nu indirect gefinancierd door de gemeente Enschede. Waarom………?? Omdat ze erbij willen blijven horen en dat mag geld kosten.
Dan heb je ook nog een commerciële bank ABNAmro die zo even 4,5 miljoen laat zitten. Ik ben blij dat ik geen rekening bij deze bank heb, Ik zou het direct opzeggen, want die 4,5 miljoen zal straks door de klanten van deze bank moeten worden opgebracht, daarmee gaat de bank alle grenzen te buiten.
Vanuit het krappe perspectief van een inwoner van een stad met de hoogste dichtheid voedsel- en kledingbanken, is dit een begrijpelijke reactie.
Terwijl ze in Almelo binnenkort het plastic uit hun stadion staan te spitten, wordt er in Enschede een 3e ring op de rooie tempel van de grote breur gebouwd.
Verschil moet er wezen, Jeroen. Blijf ademen.