Spannend was de laatste marktdag voor profvoetballers niet echt. Althans voor de beide Twentse profclubs niet. FC Twente deed vier spelers van de hand, waaronder twee uit de eigen opleiding. Jeroen van der Lely en Jelle van de Heijden (foto) vertrekken naar Denemarken om daar te proberen hun blazoen weer op te poetsen. Ik heb ze beiden vaak zien voetballen in de B- en A-jeugd en de beloften. Ik kwam daar destijds vaak en zag hun potentie. Jeroen was een pittig, wilskrachtig rechtsbackje. Iedere kenner bij die jeugdwedstrijden – en dat waren er altijd veel – was ervan overtuigd dat hij het eerste van de FC zou gaan halen. “Die kan pas echt verdedigen”, hoorde je dan om je heen. En dat was ook zo. Zijn even oude tegenstanders moesten hem soms drie keer voorbij zien te komen. Hij haalde het eerste wel, maar op enig moment – na 72 competitie- en zeven bekerwedstrijden, was het over met de kleine Nijverdaller.
Jelle was de middenvelder die een soort van soevereiniteit over zich had. Hij leek een leider te gaan worden, was af en toe wat wisselvallig, maar zou op zeker een eredivisiespeler worden. Dat werd hij. Maar hij kwam nauwelijks verder dan invalbeurten en bleef steken op 52 competitie- en vijf bekerwedstrijden.
Beide mannen haalden dus wel het eerste. Tja en dan moet je een trainer treffen die het talent in je ziet en die met je wil werken aan minder goed punten. Dat zal ook wel gebeurd zijn, mag je aannemen, maar ze werden niettemin overbodig en verdwijnen door de zijdeur naar Denemarken. Zo is de wereld van het profvoetbal. Ben je niet goed genoeg volgens de bazen? Wegwezen.
De FC haalde nog snel een jonge centrale verdediger uit Engeland die op zijn beurt mocht vertrekken bij Manchester City. Joël Latibeaudiere is zijn naam. (Leuk voor speaker Jan Bruins, maar die is intussen wel wat gewend).
Heracles zocht een aanvaller die Peterson had moeten vervangen, maar vond hem niet. Wel haalden ze twee talentvolle spelers (Cijntje en Schoofs) en gaan derhalve met een leger middelmatige eredivisiespelers de competitie te lijf. Ze zullen als een strijdend team op zoek moeten naar punten en lieten afgelopen zaterdag tegen FC Groningen dat zoiets ook kan, getuige de keurige 1-2. Gelukkig voor hen en ook voor de FC is de eredivisie voorzien van een handvol zeer matige ploegjes. Fortuna, Emmen, VVV, RKC, Groningen ook. Misschien vergeet ik er nog één of twee. Dus de middenmoot moet kunnen. Eerst maar even afwachten hoe al die ploegen uit de transferperiode zijn gekomen.
De ene Twentse club heeft geen geld en moet het met een legioen huurlingen en 2e rangs Spanjaarden doen, om vervolgens de nog openstaande rekeningen te kunnen voldoen. De andere club uit Twente heeft een eigen vermogen van ca.€8 miljoen en wil/kan er niet van af komen of houdt bewust het geld in kas.
En je maakt een terechte opmerking Gijs, het is allemaal middelmaat en eenheidsworsten, geen speler(s) waarvoor je nu echt naar het stadion gaat. Maar wat willen we anders hier in Twente als de ene club al blij is dat zij zich kan handhaven en de andere club er alleen op uit is om volgend seizoen de beste speler(s)met winst te verkopen en daarmee de clubkas nog meer te spekken.
Acht miljoen in kas hebben maar toch te beroerd zijn om het lelijke, gehate plastic af te stropen ten faveure van een strakke, gezonde grasmat.
Jaag de hele sector maar tegen je in het harnas, clubjes met kunstgras wordt weldra uitgesloten van het hoogste niveau. En dan ? Maar weer gaan piepen, zeker.