FC Twente en Heracles zijn vooral stil in de verhitte discussie die gisteren losbarstte over het besluit de competities in de eredivisie en eerste divisie niet uit te spelen. De beide Twentse clubs speelden in dit onverkwikkelijke spel geen rol van betekenis en ambieerden dat ook niet.
De bonzen van de KNVB hebben tijdens een Poolse landdag in Zeist besloten dat ADO Den Haag en RKC Waalwijk ook volgend jaar in de eredivisie spelen. Dat een grijs seizoen voor middenmoter Heracles ook grijs eindigt (al is Cyriel Dessers wel topscorer) en dat het onmachtige FC Twente niet tegen degradatie hoeft te knokken en volgend jaar weer in de eredivisie mag proberen om stapjes te maken om een vaste waarde op het hoogste voetbalniveau te worden.
Opvallend is het rommelige proces van besluitvorming bij de KNVB, met vreemde procedures en schimmige stemmingen.
In andere landen, waar in tegenstelling tot onze Micky Mouse-competitie, de gepassioneerdheid boven de angsthazenmentaliteit gaat, is de inzet nog wel om sportief uit te maken wie kampioen wordt en dus Champions League gaat spelen en welke clubs namens Nederland in andere Europese toernooien mogen uitkomen. In paats van standen zijn in Nederland stemmingen doorslaggevend. Vanwege de KNVB.
Beldië, Engeland, Duitsland, Italië en Spanje zijn wat je noemt pure voetballanden en die zijn zover nog niet, want daar zinnen ze nog op mogelijkheden om beslissingen op het veld te realiseren in plaats van in vergaderkamers. Dat is aan de KNVB van Gudde en Knudde niet besteed.
Het blijft vreemd dat je kampioen bent zonder het echt te zijn, in dit geval Ajax, dat je niet hoeft te degraderen als dik onder de streep staat, in dit geval RKC en ADO. En dat kansen op het kampioenschap (AZ), Europees voetbal (Utrecht) worden verkloot door een stemming van dorknopers in Zeist.
Het is ook erg hard om de zo goed als zekere kampioen SC Cambuur van de eerste divisie (eerste met elf punten voorsprong) niet te laten promoveren, wat ook geldt voor de met afstand op één na beste eerstedivisionist, namelijk De Graafschap.
Het meest storend van de besluitvorming bij de KNVB is nog de geur van willekeur. Dit is voor iedereen onbevredigend. Had een eredivisie van twintig clubs gemaakt (desnoods voor één seizoen, dus met vier degradatieplekken) en dat er nu een surrogaatcompetitieslot komt, dat zich in rechtbanken afspeelt in plaats van op voetbalvelden.
Scipio
Onze Twentse clubs hebben met poep in de broek vrijdag gestemd. Twente blanco en Heracles tegen promotie/degradatie zoals ik het in de pers moet lezen. Dat is een stem uitbrengen zonder ‘kloten’. De competitie zit er op, ook in landen wie jij noemt Scipio! In de landen als Italië en Spanje zijn de meeste doden (na de VS) gevallen, hoe haal je het in je hersens om dan in juli of augustus aan voetbal te gaan denken? In Spanje mogen ze nog niet de deur uit om een pak melk te halen. Voetballen met spelers, begeleiders en scheidsrechters die weken achter elkaar in quarantaine gaan? Elke dag getest moeten worden. Wedstrijden zonder publiek? Dat is kostentechnisch niet haalbaar, laat staan inspirerend voor de voetballers.
De competitie zit er op en dan moet je helaas na 25 wedstrijden de balans opmaken, is niet anders. Ajax nummer 1 en niet kampioen enz. Als je dat doet moet je onderin hetzelfde doen als KNVB, nee daar gaan ze anders te werk. Ze weten het zelf niet, vragen de clubs om een ‘advies en een keus te maken in de 3 opties’ en vervolgens lappen ze de uitslag (16 voor promotie/degradatie en 9 tegen) aan hun laars en vertalen de uitslag op 16 voor en 18 tegen. Daarin worden de 9 blanco stemmers maar even meegenomen als tegen P/D. Een schoolvoorbeeld van onbehoorlijk bestuur en allerminst ‘koninklijk’ en een bond onwaardig. Ik weet niet van Jan Smit en NicoJan Hoogma doen, ik denk slapen.
Smit en zijn slippendrager Hoogman zijn de meest gewichtloze lichtgewichten die ooit in Zeist hebben rondgelopen. Een soort Prins Carnaval en zijn adjudant.
Die gaan zelfs nobody Gudde niet tot de orde roepen. Nul komma nul betekenis voor het voetbal. Mogen de zolen van Munsterman niet kussen.