Zaterdag 21 september 2024
Twentesport

Zwart-wit

Geplaatst op 4 juni 2020 door   ·   1 Reactie

Vol verwachting zat het gezinnetje van tuinder Giel de Rooij, bestaande uit moeder Corry, zoontjes Cees (2) en Theo (6) op 5 december 1963 rond 19h00 in de kamer van het afgelegen huis gespannen te wachten op de komende gebeurtenissen. Vader stond op met de melding dat hij eventjes naar het ketelhuis moest. Kort nadat hij vertrokken was werd er met takken op de ramen geslagen, op deuren gebonsd en nerveus aangebeld. Vader kwam vervolgens hijgend de kamer binnen en nam ons mee naar de achterdeur, waar wij een grote jute zak met cadeautjes zagen staan. ‘Volgens mij zag ik Zwarte Piet wegrennen, ik heb geprobeerd hem in te halen maar hij was veel te snel’ verklaarde vader zijn ademnood. Een onvergetelijke avond volgde.

Tweede Pinksterdag stroomde Amsterdam vol met duizenden actievoerders die protesteerden tegen discriminatie. Met een zelfgenoegzame blik legde burgemeester Halsema voor de camera uit dat het recht op demonstratie een fundamentele verworvenheid is en dat de inzet van de betoging maatschappelijk zeer relevant zou zijn. De button op haar kleding refereerde aan de afschaffing van de slavernij in 1873.

Op de Wereld Fietsdag werd ik woensdag als Overijssels fietsambassadeur door RTV Oost plaatjesprater Bert van Losser in zijn programma Goeiemorgen Overijssel geïnterviewd over mijn favoriete fietsrondje langs Regge en Vecht. Door de stroomgebieden lopen enkele smalle fietspaden die ik tijdens zonnige, drukke voorjaarsweekenden en feestdagen mijd. Zeker in deze coronatijd. Kwestie van nadenken en anticiperen, zo voegde ik eraan toe.

Moeder Corry (90) herstelt in een Emmens revalidatiecentrum van een lichte hersenbloeding. Enigszins verward maar moedig en positief probeert zij het draadje van de restanten van haar leven op te pakken. Sinds twee weken mag ik haar één keer per week een uurtje bezoeken. Mijn omgeving en ik proberen zoveel mogelijk risico te mijden. Helaas sluipt het virus steeds dichterbij, een van onze naaste familieleden blijkt besmet te zijn.

Gelukkig is mijn moeder het zicht op de realiteit kwijt. Het is niet te begrijpen hoe om haar heen de wereld en Nederland zijn veranderd. Ik kan en hoef het haar ook niet uit te leggen. Wellicht kan ik haar binnenkort voorlopig helemaal niet meer bezoeken.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Rob Pelt says:

    Hoop dat je haar(nóg meer) kunt blijven bezoeken, ondanks…..en blij voor je dat niet alle veranderingen meer tot haar doordringen. Ik wensen jullie, zoals eerder, nog een mooie tijd samen. KOESTEREN! Én blijven schrijven aub, wielergroeten uur Heerlen




Archief