Onder een nooit eerder gezien gesternte gaat zaterdag de Tour de France van start. De publicitaire en sportieve ambities van organisatie en teams zijn in een coronadwangbuis geperst. Betwisten van de effectiviteit of legitimiteit van de opgelegde maatregelen is volstrekt betekenisloos. Net zomin er in ons land sprake is van een staatsdictatuur, zoals het groepje viruswaanzinnigen, ondertussen opererend onder de vlag viruswaarheid, ons wil wijsmaken. We zullen ermee moeten leven en fietsen in afwachting van een structurele oplossing. De grote vraag is vanzelfsprekend: gaat de Tour Parijs halen?
Ooit strandde de Tour van 1998 vlak voor de start bijna in chaos na de aanhouding van Festinaverzorger Willy Voet en de vondst van een grote voorraad EPO-ampullen. Festina en het later onder vuur liggende TVM-Team verdwenen uit koers. Anderen knipten zelf het lijntje door. De etappe naar Aix-les-Bains 29 juli verzandde na vele invallen, geruchten en verdachtmakingen in heftige discussies over het al dan niet voortzetten van de Tour. Tijdens de nacht van 29 op 30 juli verlieten de Spaanse ploegen ONCE, Banesto, Vitalicio en Kelme Aix-les-Bains. De half lege parkeerplaatsen bij de hotels boden een trieste aanblik. De rest ploeterde door met de moed der wanhoop onder het motto: ‘de Tour moet Parijs halen!’ Ik stond daar als Raboploegleider achter, naast mijn persoonlijke beweegreden dat ik Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc absoluut wilde blijven steunen. Simpelweg omwille van het enorme respect dat ik altijd voor deze man heb gehad. Uiteindelijk haalde de Tour Parijs en kon er een uitslag worden opgemaakt, ondanks de opgave van zeven van de eenentwintig gestarte ploegen.
Wat mij betreft gaat dat de grote vraag worden van deze Tour de France: wanneer sterft de Tour? Indien er in een ploeg sprake is van twee positieve coronagevallen moet de betreffende ploeg de koers verlaten. In 1998 verdween eenderde van de ploegen omwille van niet-sportieve redenen uit koers en werd in Parijs desondanks een uitslag opgemaakt. Waar wordt in 2020 de grens getrokken? Hoeveel ploegen en renners moeten er minimaal in Parijs aankomen? Welke sportieve sterftecoëfficiënt zal de Tourorganisatie hanteren? Ik kan me niet voorstellen dat de organisatie over een goede drie weken het Franse lievelingetje Thibaut Pinot, gevolgd door een in de auto hysterisch tekeer gaande ploegmanager Madiot, over een uitgestorven code oranje gekleurde Champs Elysées wil zien toeren.
De beelden van de Strade Bianche, de eerste na-coronakoers op 1 augustus verreden op de witte Toscaanse wegen, beklijven. Iconische plaatjes van renners acterend op de toppen van hun kunnen, tegen een van de mooiste decors die ik mij kan bedenken. Corona was eventjes heel ver weg. Hopelijk kunnen we ook komende weken wegdromen bij onsterfelijk mooie wielersportbeelden.
Theo de Rooij
Theo: ik hoop met je mee en stel dezelfde vragen. Wanneer is het genoeg, maar de wielersport blijft hartstikke mooi!