Zaterdag 23 november 2024
Twentesport

Gender neutraal

Geplaatst op 14 mei 2021 door   ·   Geen reacties

Dat de discussie over mannen, vrouwen en sport een lange historie kent, is duidelijk. Sport voor mannen, sport voor vrouwen? Of worden vrouwen in het geheel buiten sport gehouden? Maar waarom? Heeft dat te maken met geloof, traditie, uithoudingsvermogen, discriminatie? Ik denk van alles een beetje, helaas. De decennia lange discussies over de positie van vrouwen in de sport is in een nieuwe fase terecht gekomen. De KNVB heeft een historische keuze gemaakt. Een eerlijke keuze?

Dat wat in het tennis, toch een uiterst traditionele sport, al sinds mensenheugenis gebruikelijk is, kennen we als ‘gemengd dubbel’. Iets dergelijks wordt nu ook mogelijk in de Nederlandse voetbal amateur competitie. Natuurlijk is vrouwenvoetbal populair en verdient het alle aandacht. Vandaar dat het vrouwenvoetbal zich mag verheugen in het professionele karakter van de sport. Gemengd voetbal daarentegen was enkel mogelijk binnen de jeugd. Als eerste voetbalbond in de wereld maakt de KNVB het mogelijk dat nu ook dames mogen uitkomen in het eerste mannenelftal van de amateurclub.

Voetbalster Ellen Fokkema mocht bij wijze van test in het eerste elftal van het Friese Foarut spelen. Dinsdag 11 mei 2021 was de historische dag, vrouwen en mannen samen in een elftal. Kies je nu voor enkel mannen of toch ook vrouwen in het elftal? Een eerlijke sportieve keuze?

Maar er is meer. Voetbal is samenspel, tactiek en tevens een contactsport waar kracht een niet weg te denken item is. De discussie over de krachtverschillen zowel letterlijk als figuurlijk zal de komende tijd alleen maar aanwakkeren.

Wat te zeggen van transgenders in de sport. Wat te zeggen van de sporter die eerst in het paspoort had staan ‘man’ en nu als vrouw door het leven gaat. In die vergelijking gaat het fenomeen ‘testosteron’ als discussiepunt meespelen.

De gewichtheffer van toen, is nu gewichthefster onder de naam Laurel Hubbard. Hij/zij heeft jarenlang getraind bij de categorie jongens / mannen en komt nu uit bij de categorie dames boven de 90 kg. Zij is kanshebber voor een medaille in Tokyo.

Mannen kunnen harder lopen, springen hoger en kunnen meer kilo’s heffen. Is sport dan wel gebaat bij het samenvoegen van mannen en vrouwen zonder onderscheid te maken in de specifieke categorieën? Het lijkt me van niet. Het wordt alleen maar oneerlijker. Hoewel, sport is oneerlijk. En met vrouwen en mannen in één elftal zal dat gevoel alleen nog maar toenemen. Gender neutraal binnen de sport is een utopie. En daarbuiten? Behalve als het een toilet betreft, zoals op het bordje in museum No Hero in Delden.

Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief