Los van de verrassende uitslag was één van de vele bijzonderheden van Ajax-Utrecht gisteren dat het ook Hag-Haak was. Beide trainers hebben een verleden bij FC Twente. Het verschil is dat Erik ten Hag een bij Ajax als een God onder de godenzonen wordt gezien en dat Rene Hake op zijn best zo op zijn best als een Job onder de jobcoaches. Hag en Haak als adel versus arbeid.
Dat geeft de overwinning van het Utrecht van Haak op het Ajax van Hag zoveel glans. Dat de volgende zeven edities weer ‘gewoon’ door Ajax worden gewonnen doet daar niets aan af. Dat is de macht van geld en status. En zonder talent lukt het ook niet.
Net als Hag bij Ajax wordt Haak bij Utrecht op handen gedragen. De resultaten zijn er ook naar. Hij kreeg halverwege vorig seizoen niet voor niets een nieuw sterk verbeterd contract en bovendien veeljarig verlengd. Haak kwam halverwege vorig seizoen aan het roer bij de hoofdmacht van Utrecht( waar hij al trainer van Jong FC Utrecht was) na het vertrek van John van de Brom, die trouwens ook van Ajax won, maar dan voor de beker. En nu is Haak de big shot in Utrecht en Ommelanden.
Het ondertussen dunkt me onbetwistbare vakmanschap van de trainer René Hake is opvallend. Wat kreeg hij, schreef ik een jaar geleden, een bak ellende over zich uitgestort toen het bij FC Twente helemaal misliep en hij de pispaal was. ‘In de Enschedese slangenkuil van toen werd hij als oud vuil aan de dijk gezet, een dijk die in Enschede trouwens Colosseum heet. Er was voor de knoestige Drent geen plek meer. Achteraf zal hij denkelijk heel vaak heel blij te zijn geweest dat hij weer kon ademen zonder dat iemand sliste wat en waarom hij eigenlijk ademde.
Hake weet hoe de voetballerij in elkaar steekt. De nuchter Drent, geboren te Schoonebeek en daar ook gevoetbald, daarna de eerste trainersjob bij de talentenschool van Emmen om van daaruit naar Twente te vertrekken teneinde er bij de Voetbalschool van FC Twente/Heracles aan te landen. Vervolgens haalde Emmen hem, tien jaar geleden ondertussen, terug, als oefenmeester van de hoofdmacht. Zijn ster als trainer rees, want PEC Zwolle haalde hem en toen, we schrijven 2015, kwam het grote FC Twente.
Dat hoofdstuk werd een zwartboek, want er was hem niet verteld dat de opstellingen werden gemaakt op plekken tussen Balengebouw en Bon Boys. En ook zijn positie kwam in de krochten tussen beide praathuizen aan de orde. Hake verdween, want liet zich niet alles aanleunen. Hij werd bij SC Cambuur in de armen gesloten, in de top van de eerste divisie, wat, om het met een andere import-Fries te zeggen, niet onopgemerkt is gebleven.
Han Pape