Er waren eens, heel héél lang geleden een paar jongens die, in plaats van een balletje trappen tegen een balletje sloegen. Dat was met een stok met een platgestoken eindstuk. Dat deden in het jaar 1200 wel meer mannen. Maar in deze was het zo dat de bal in een gaatje in de grond moest. Wisten zij veel, dat daarmee een spelletje was geboren namelijk ‘golf’. Een spelletje dat in Nederland ooit eens werd gespeeld ter nagedachtenis aan de moord op Floris V, graaf van Holland en Zeeland. Zouden alle golfers van nu weten dat aan hun sport zo’n bizarre herinnering kleeft? Af en toe kom je van die hilarische momenten tegen waarbij de herinnering vanuit de geschiedenis de actuele beleving extra versterkt. Was Floris de Vijfde niet heer en meester van diverse provincies? Was hij niet de generaal, de tacticus en heerser die overal verstand van had, vooral van aanvallen? Wat ze toen niet hadden, maar nu wel, de ‘Tulp Generaal’ in een golfkarretje.
De ‘Tulp Generaal’ die geëmotioneerd en nauwelijks een traan kan onderdrukken, die een journalist na enige twijfel en met een lichte grijns, in een moment van tegenzin, een compliment geeft over de gestelde vraag. Dat laatste is al een unicum van de ‘Tulp Generaal’. Net zoals de tien laatste minuten van de kwalificatiewedstrijd waarin de overwinning wordt weggegeven tegen een dreumes als tegenstander. Een wedstrijd die geen wedstrijd was, een wedstrijd die op voorhand ook gecoached kon worden door de eerste-de-beste terreinknecht. Maar ook een generaal kan vallen. Een illusie armer maar een handicap rijker of armer, hangt er van hoe je het bekijkt, of je een golfer bent met handicap of niet. Hoe dan ook, dan maar in een golfkarretje de troepen regisseren. Vanuit de SKY-box in volledige eenzaamheid in de rolstoel, ver van de plaats delict.
In die volledige afzondering, in de rolstoel gebeurde dat wat iedereen hoopte, de overwinning. Een mooier slot van een achtdelige tv-serie had je niet kunnen bedenken. Had de ‘Tulp Generaal’ een beroemde voorganger in dezelfde situatie? Pierre-Auguste Renoir! De mooiste werken maakte Auguste Renoir in zijn atelier, gekluisterd aan zijn rolstoel, zijn hand vastgebonden aan het penseel. Het werden bijzondere werken. Floris de Vijfde, Pierre-Auguste Renoir, ‘Tulp Generaal’…. Louis van Gaal zou zich zomaar zo’n opsomming kunnen bedenken.
Gerard Kokhuis