In het troosteloze Friesland, in het nog troostelozer Heerenveen (in welke Nederlandse plaatsnaam komt het meest de letter ‘e’ in voor?) in het doodsaaie Thialf wordt deze week het Olympisch Kwalificatie Toernooi geschaatst. Met z’n allen in een ‘bubbel-hotel’ om van daaruit dagelijks op en neer naar de ijsbaan te gaan. Niet allemaal want zondagavond Tweede Kerstdag werd de eerste en waarschijnlijk de enige schaatsmarathon op natuurijs verreden in Noord Laren. Bart Hoolwerf rijdt eerst een dik persoonlijk record op de 5000 meter van het Olympisch Kwalificatietoernooi en schaatst vervolgens naar de overwinning in Noordlaren. “Ik zat net een kwartiertje in de auto op weg naar Thialf toen ik de vraag kreeg of ik zou rijden. Ik dacht eerst dat het een grapje was, maar toen ik las dat ze het ijs zouden gaan meten begon het wel meteen te kriebelen.” Bart Hoolwerf, even ontsnapt uit de bubbel, wint in zijn geel-zwarte outfit de honderd ronden.
Het OKT, een toernooi waar om de startplaatsen wordt gestreden voor de Olympische Winterspelen in het Chinese Peking van 4 tot en met 20 februari 2022. Wie mag daar naar toe? De plaatsingscommissie van de KNSB hanteert een matrix die zelfs voor de hoogopgeleide Nederlander niet te begrijpen is. Op basis van de achterliggende worldcupwedstrijden krijgen negen vrouwen en negen mannen een startbewijs voor de OS. Als rijder/rijdster weet je dat, als je eerste wordt op jouw afstand, een plek bij de negen nagenoeg verzekerd is. Maar ben je tweede of derde, ondanks persoonlijke records of een wereldtijd op 0,02 seconde van de winnaar, dan is een ticket naar de OS onzeker.
Wat te denken dat als grootheden als Thomas Krol, Kai Verbij, Dai Dai N’tab, Hein Otterspeer, Kjeld Nuis, in Thialf starten op de 500 meter? Eén van hen wint met gemak deze afstand? Nee dus. Daar komt Merijn Scheperkamp, een junior uit de opleidingsploeg, die alle ‘grote jongens’ naar huis schaatst en er met de overwinning vandoor gaat. Zelfs hij is niet zeker van een ticket voor zijn Olympisch debuut omdat de KNSB zich het recht voorbehoudt om het team te completeren middels aanwijsplekken. Het is een toernooi met hoofdzakelijk verliezers. Of zoals Jorrit Bergsma het na zijn overwinning op de 10.000 meter verwoordde: ‘Je moet hier zijn maar het is een kuttoernooi.’
Gerard Kokhuis