Vrijdag 22 november 2024
Twentesport

Sport is politiek, altijd politiek

Geplaatst op 7 maart 2022 door   ·   Geen reacties

Na het binnenschieten van naar later zou blijken de enige en dus winnende treffer haalde Robin Pröpper, captain van FC Twente, de aanvoerdersband van zijn mouw en toonde het gebreide kleinood aan wie het maar wou zien. Een aanvoerdersband in geel en blauw, de kleuren van een vlag, van de vlag, de tweekleur van de vlag van Oekraïne. Ik had het niet eens in de gaten, want zo’n stadionstoeltje geeft minder goed zicht dan het beeld van een inzoomende camera.

Ondertussen heb ik het ettelijke keren gezien, bij FC Twente zag ik het gebreide relikwie voorbij zien komen en toen ik thuis kwam op de computer keek. ‘Het kwam in me op’, verklaarde Pröpper zijn politieke actie. ‘Je hebt zo lang vrede en dan heb je dit. Je bent aan het voetballen en dan is dat eigenlijk niks waard. De vrede, dat is gewoon hoe het zou moeten zijn.’ Het deed mij denken aan Paul Breitner, de legendarische tovenaar op het middenveld van Bayern München én van de Mannschaft of die andere Duitse baltovenaar, Gunther Netzer, die ik nog heb zien voetballen in Mönchengladbach, tegen FC Twente. Het bleef daar 0-0. FC Twente zou dat klusje in het Diekman klaren. We weten hoe het afliep.

Voetbal is politiek, met alle smerigheid en schoonheid die daar bijhoren. Ook in dat opzicht was nummer 14 de beste ooit. Ik geloof niet dat Johan Cruyff dacht dat hij aan politiek deed, maar hij deed niet anders. Nee, niet als Robin Pröpper. Cruyff zou nooit met zo’n gebreid armbandje zwaaien, maar wist donders goed wat hij wél wilde, en dus ook wat hij niet.’Ik weet bijna zeker’, schreef hij in een column voor de Telegraaf,’dat de meeste kiezers hoogstens twintig procent weten van waar een partij voor staat. Het enige wat iedereen wil is dat twee partijen met hun volle verstand gaan werken aan oplossingen. Of die wel of niet in een partijprogramma staan interesseert de meesten geen bal.’ En zo is het.

Nog een cruyffisme: ‘Gebruik de sport als dat nodig is. De gezondheidszorg kost miljarden en dat gaat alleen maar meer worden als sport niet ingezet wordt om het gevaar van toenemende obesitas onder de jeugd te tackelen. Dus breng de lichamelijke opvoeding terug op de basisscholen, onder begeleiding van vakleraren.’ Nogal actueel, dunkt me. Cruyff: ‘Het zijn dit soort maatregelen waar de mensen op zitten te wachten. Helemaal nu je geld op de bank niet meer honderd procent veilig is en je met verzekeringen extra op je hoede moet zijn voor de kleine lettertjes, zal juist de politiek het volk weer vertrouwen moeten geven. Om te beginnen door de kleine lettertjes extra groot te schrijven.’

Sport als panacee. Daar hoort interesse voor de mens bij en kennis van de regels van het spel, en het is allemaal politiek, onder veel meer ook sport.

Han Pape

FOTO: fctwente.nl

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief