Als er één werkveld is waar publiekelijk met passie wordt gewerkt, is het een sportredactie. Want waar zou je meer invoelend vermogen en respect verwachten dan met en tussen collega’s journalisten die het becommentariëren van sportprestaties als dagelijkse beroepsuitoefening bezigen. Bij de sportredactie. Sportjournalisten hebben oog en oor en overigens ook gevoelssprieten voor de hobbels in een wedstrijd of sportcarrière. Wie weet zeker dat Fabian Cancellara toen-der-tijd tijdens de Olympische Spelen in 2008 in de tijdrit niet al een frame met ingebouwde ondersteuning bezat? Zijn Olympische gouden medaille ‘weegt iets lichter’ dan alle andere tijdritoverwinningen van fietsende collega’s. Veel sportjournalisten weten het zeker, evenzovelen denken zeker te weten dat het een standaard frame was.
Het is een zoeken, vragen en becommentariëren van dat wat in twijfel wordt getrokken. Hoeveel is er niet geschreven over de trainingen in het turnen? Grensoverschrijdend gedrag van de trainer van het nationale team. Wat blijkt, hij is ook in Hoger Beroep vrijgesproken. Inmiddels ligt zijn carrière in gruzelementen, betreffende sporters missen jaren in hun optimale voorbereiding en zijn er familiebanden doorgesneden.
En nu is NOS-sport aan de beurt. Niet de sportieve prestaties worden tegen het licht gehouden maar de onderlinge verhoudingen, daar waar het gaat over intimidatie over de volle breedte. Grensoverschrijdend gedrag is nu het fenomeen dat als eerste besproken wordt en vervolgens komt het wedstrijdcommentaar ‘in beeld’. Zoals een doelpunt, met twijfel van buitenspel, in vele herhalingen en op advies van de VAR-scheidsrechter alsnog wordt afgekeurd, zo worden de uitspraken en gedragingen van sportjournalisten tot vijf cijfers achter de komma in detail publiekelijk gemaakt. Natuurlijk is intimidatie en het ‘afserveren’ ontoelaatbaar. Evenmin is het landelijk uitvergroten van privésituaties ontoelaatbaar. Het beoogde landelijk dagblad meent te moeten aangeven dat er met betrekking tot dit gegeven van misleiding dus van een ontoelaatbare situatie gesproken mag worden.
Nou dan weet ik er nog wel een. Stealthing, de term die onlangs ook in verband werd gebracht als misleidend gedrag. Minister van justitie Dilan Yesilgóz (ervaringsdeskundige?) zit met het probleem om het te duiden. In deze situatie wel of geen misleiding, wel of niet strafbaar. We hebben het over het afdoen van de condoom tijdens seks. Alle aandacht gaat terecht naar deze situatie al was het maar als waarschuwing. Het uitvergroten van misleiding door NOS-sportjournalisten wordt nagenoeg enkel gefocust op personen en pas in tweede instantie op de situatie. Niets menselijks is.
Gerard Kokhuis