FC Dordrecht werd in 1899 opgericht en speelt sinds 1972 betaald voetbal. In de annalen van de club komen we bekende namen tegen als Dick Passchier, Simon Kistemaker, Epi Drost, Dick Advocaat, Han Berger, Nico van Zoghel, Frans Derks en Theo Bos. In het seizoen 2014-2015 was er sprake van een éénjarig avontuur in de Eredivisie, met een overwinning op Ajax in de laatste wedstrijd als de finale oprisping van een amechtige opleving. Sindsdien liggen de Schapenkoppen, zoals hun bijnaam luidt, weer aan de monitor, met als resultaat van deze competitite een achttiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie met 35 punten uit 38 wedstrijden. En toch heeft men aan de Krommedijk grootse plannen, zoals alleen al blijkt uit de naamgeving van de plek waar de thuiswedstrijden gespeeld worden: het Matchoholic Stadion. Nu kan ik me voorstellen dat er bij u niet onmiddellijk een lampje gaat branden als u deze naam hoort, dus leest u maar even mee op de website van het bedrijf:
‘Matchoholic is een livescore-applicatie met gegevens en statistieken van voetbal, basketbal en tennis die maandelijks wereldwijd door 6,5 miljoen gebruikers in zeven verschillende talen wordt gebruikt en als ‘het grootste stadion van de wereld’ uitstekend matcht met de visie van FC Dordrecht om een groot waardenetwerk te creëren tussen betaald voetbal, bedrijven, onderwijs, overheid en maatschappelijke organisaties.’ Aan ambities geen gebrek, Facebook en Twitter zijn er niets bij, zoals ook blijkt uit het initiatief voor de eerste klimaatneutrale voetbalwedstrijd ooit, vorige week vrijdag tegen TOP Oss, de nummer zestien van de KKD. Het werd een feest van duurzaamheid, met foodtrucks voor vegan burgers en drankjes in recyclebare bekers. Het arbitrale trio en de selectie van de thuisploeg reden in elektrische auto’s, in de extra grote fietsenstalling waren laadpalen geplaatst en veel lokale fans kwamen lopend naar het stadion. Het leek wel een conges van D66. De spelersbus van TOP Oss reed op speciale brandstof, maar het uitvak voor de Brabantse supporters bleef angstig leeg.
Zij hadden waarschijnlijk gehoord dat er die avond, onder de weinig uitnodigende naam ‘Leondel’, een speciale vrijdagavondsnack zou worden geïntrodcueerd in de vorm van een vegetarische variant op de traditionele frikandel, vernoemd naar Leon Vlemings, de innovatiemanager van FC Dordrecht en de grote man achter de organisatie van deze mondiale primeur. Hij lijkt daarmee aanzienlijk populairder bij de achterban te zijn dan zijn algemeen directeur Hans de Zeeuw, aan wie de fanatieke supporters op West een spandoek hadden gewijd dat ze na ruim een kwartier met de niet echt duurzame aanmoediging ‘Hans rot op’ lieten zien. Ze hadden besloten om ‘afstand te nemen en het vertrouwen in de huidige beleidsvoering op te zeggen vanwege de teleurstellende sportieve prestaties alsmede het gebrek aan communicatie en transparantie richting de supporters’. Diezelfde verklaring hadden ze ook al in april 2021 en dan heeft die De Zeeuw het qua recycling toch nog knap lang volgehouden. Langer dan die Leondel, mogen we toch hopen.
Peter Bonder