ALMELO – De verandering is groot. Een voormalig bestuurslid van Pollux stond voor de entree van de IISPA en bestudeerde uitgebreid hoe hij naar binnen moest. De Oldenzaler zal eraan moeten wennen. In de Vondersweijde waar het voormalige Oldenzaalse topteam talloze triomfen vierde en tientallen Europese teams bestreden had, was hij kind aan huis, kende hij achter en voor de schermen iedere deur. Bij de presentatie van het nieuwe team betrad hij voor het eerst de moderne Almelose topsporthal oftewel de IISPA om te zien hoe de ploeg met de nieuwe naam Eurosped VTV zich voorstelde aan sponsors, fans en media.
Anderzijds zal hij er ook weer niet door verrast zijn. De informatie over de switch van het team van Oldenzaal naar Almelo is inmiddels al wijd en zijd bekend. Het nieuwe bestuur zette aan de vooravond van het nieuwe seizoen alle veranderingen nog eens op een rij met als climax de presentatie van het nieuwe eredivisieteam waarin overigens nog veel speelsters en stafleden van het verdwenen Pollux-team gehandhaafd zijn.
Marcel Jansink, de voorzitter van de nieuwe stichting waaronder het team ressorteert, gaf een resumé van de historie van de club die na zeven jaar van opbouw liefst twaalf topjaren kende. Vijf keer werd Pollux landskampioen, drie keer won de ploeg de beker. Maar die successen bleken geen garantie voor de duurzaamheid van het topteam. Er ontstonden financiële problemen en ook was er in de slotfase van het vorige seizoen nog maar een tweetal bestuursleden over. Daar komt nog bij dat de gemeente Oldenzaal ook geen helpende hand toestak aan de club die jarenlang had gegolden als een van de beste ambassadeurs van de stad. ‘De regio Twente is altijd een enorme kweekvijver voor het Nederlandse volleybal geweest’, zei Jansink. ‘Wat zou het jammer zijn als de regio geen topvolleybalteam voor vrouwen meer voort had kunnen brengen.’
De club verhuisde naar Almelo, naar de IISPA. Ze werd daar met open armen ontvangen, maar moest wel op zoek naar een hoofdsponsor en andere geldschieters. Want topvolleybal kost geld. In Eurosped Oldenzaal werd een hoofdsponsor gevonden. Het bedrijf was ook al de voornaamste sponsor van de basketbalsters in Tubbergen en steunde in het verleden nog andere verenigingen. De transacties leverden geld op, maar niet genoeg om door te gaan op de oude voet, waarbij de meiden van het team als semi-professionals door het leven gingen. ‘s Middags trainen zoals in het verleden, is van de baan. ‘We zijn nog lang niet waar we willen zijn’, zei Jansink. ‘Heb geduld met ons, we moeten de komende jaren nog wat stappen maken om net als vroeger weer bij de eerste drie van het land te kunnen horen.’ Het bestuur is weer compleet, de accommodatie is prima en er is dus met Eurosped een hoofdsponsor. Het bestuur hoopt op een plek bij de eerste vijf van Nederland. Op termijn zou een goede samenwerking met een Twents mannenteam dat ook eredivisie speelt, mogelijk kunnen zijn, zo opperde Jansink.
Na de voorzitter voerden sportwethouder Jan van Marle van Almelo het woord en Jan Rödel, de directeur van Eurosped. Vervolgens werden de speelsters voorgesteld. De nieuwe spelverdeelster Florieke Eggermont zal de start van het seizoen gaan missen. Ze is nog niet hersteld van een blessure. Haar officiële entree in de ploeg duurt nog enkele weken.
De leden van het team zijn: Florieke Eggermont, (23/spelverdeelster), Laura Behrens (17/passer-loper), Antoinette Posthuma (26/spelverdeelster), Annelin Pasveer (21/libero), Ilona ter Avest (17/midspeelster), Kirsten Oude Luttikhuis (20/passer-loper), Ilse Oude Luttikhuis (20/passer-loper), Jeanine Stoeten (20/midspeelster), Marlou Sommer (26/midspeelster), Wieneke Eggermont (20/libero), Zuzana Buchlova (26/passer-loper).
Als vanouds is Jan Berendsen (foto hiernaast) de coach. Hij wordt geassisteerd door Marc van Baaden en teammanager Anjo Buitenhuis.