ENSCHEDE – Talloze genodigden uit de geledingen van FC Twente zoals een grote groep oud-spelers, maar ook bestuursleden en personeelsleden waren donderdagavond getuige van de officiële opening van het vernieuwde museum van FC Twente. De openingshandeling werd verricht door een bijzonder duo, Sander Boschker en Anton Bossink. De negentig jarige Bossink was ruim dertig jaar als suppoost bij FC Twente actief. Boschker is de speler met de meeste wedstrijden achter zijn naam. Door het controlestrookje van het museumkaartje van Boschker af te scheuren, verleende Bossink de doelman als eerste toegang tot de ruimte waar de Enschedese club haar rijke historie toont (foto). En daarmee was de opening een feit.
In chronologische volgorde krijgen de bezoekers een beeld van bijna vijftig jaar clubgeschiedenis. Verdeeld over de seizoenen wordt stilgestaan bij hoogtepunten, maar ook dieptepunten uit de clubhistorie. Zo wordt er uitgebreid stilgestaan bij de roemrijke jaren ’70 toen FC Twente tot de Europese subtop behoorde en in 1975 zelfs de UEFA-cup finale bereikte. De degradatie, de terugkeer naar de eredivisie, de overgang van het Diekmanstadion naar het Arke stadion, de vuurwerkramp, het landskampioenschap en de huidige periode in de Grolsch Veste. Een bijzonder mooi element in het museum is een wandje waarop introductie van de voetbalsport in ons land in de jaren tachtig van de negentiende eeuw is weergegeven. Dat gebeurde, zoals onlangs bekend werd, in Lonneker.Op de wanden vindt de bezoeker bijzondere souvenirs en foto’s. Met behulp van moderne multimedia kan men een aantal functies en beelden oproepen. Door deze aanpak kan zelfstandig het museum bekeken worden. Naast de chronologische tijdswand zijn er wanden ingericht met daarop de internationals die de club voortbracht. Er is aandacht voor de supporters en uiteraard voor de Europese avonturen en de vele geschenken die FC Twente van haar Europese tegenstanders ontving. Daarnaast zijn de KNVB bekers en bokalen, inclusief de kampioensschaal van 2010, te bewonderen. Kortom voor de fan van de club en voor iedere voetballiefhebber is het vernieuwde museum de moeite van een bezoekje waard.
Daarna werd de film ‘Sinds 1965’ in Cinestar getoond op groot doek. De film was al eerder te zien op Eredivisie Live maar was in een de bioscoop op een enorm doek eveneens een bijzondere ervaring.
Foto’s. Boven de openingshandeling met de heren Bossink en Boschker; in het midden een tentoonstelling van de diverse shirts waarin de club heeft gespeeld; onder het oranje shirt waarin Epi Drost overleed toen hij met de oud-intenrtaionals een wedstrijd speelde in Rotterdam.
Helemaal onderaan een vrolijke foto van de oud-spelers Theo Pahlplatz (links) en Jan Jeuring.
(foto’s Eric Brinkhorst)