Woensdag 30 oktober 2024
Twentesport

Respect

Geplaatst op 21 januari 2013 door   ·   Geen reacties

Regelmatig spreek ik…
trainers en coaches uit het amateur- en betaald voetbal.

Dan hoor ik uitspraken als:  ‘Ik weet zelf heel veel van Mental Coaching’ of

‘Voetballers hebben geen Mental Coaching nodig, het zijn kerels!’

We zitten midden in de discussie over het respect op o.a. voetbalvelden. De competitie gaat na de wintersport weer van start en wat gebeurt er! PSV speler Erik Pieters kreeg een rode kaart, was enorm gefrustreerd en zelfs in de catacomben van het Philips stadion was de woede en frustratie  zichtbaar, toen hij een ruit kapotsloeg en een spoor van bloed achter liet. Na die actie werd hij met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. ‘Emoties horen bij voetbal’,  is een veel gehoorde uitspraak.

Maar, wat is emotie eigenlijk?

Emoties zijn belangrijk voor de manier waarop mensen met elkaar omgaan.

Emoties helpen ons om goed te leven, onze doelen te bereiken en vooral om met anderen samen te leven. Het zijn reacties op een gebeurtenis. Je hebt negatieve en positieve emoties. Een doelpunt maken leidt tot een positieve emotie en een strafschop missen geeft een negatieve emotie.

Als je die emotie laat gaan dan kom je ‘in’ de emotie. Bij het missen van een strafschop dan kan dat leiden naar emoties als schaamte, schuld en woede.

Ook wanneer je een wedstrijd dreigt te verliezen heb je grote kans om in een negatieve emotie te komen. Vooral als het niet loopt zoals afgelopen vrijdag bij PSV. Je raakt gefrustreerd, gefrustreerder en nog gefrustreerder, de onmacht, de woede neemt  toe en je hebt jezelf niet meer onder controle. Daarom is het zo belangrijk dat je leert om te gaan met emotie.

Het is onzinnig

de emotie uit het voetbal weg te willen halen. Juist als je leert en waarneemt wat emotie is en wat het met je doet, zal het voetbalplezier alleen maar toenemen. Weten dat agressief gedrag ook agressiviteit oproept bij andere mensen. Negatieve emotie roept stress op, we gaan fouten maken en raken nog sneller geïrriteerd. Elke verandering begint bij jezelf, maar durf je wel te veranderen?

Respect. Ik blijf het graag herhalen, toon respect voor elkaar, respect, respect, respect.

Toch gaat het idiote gedrag maar door. Naar de scheidsrechter, de tegenstander, de supporter, de pers, etc. Je ziet het overal: in de rij voor de kassa of wachtend op een parkeerplekje: veel mensen tonen opgefokt gedrag, hebben een kort lontje.

Een belangrijk aspect van Mental Coaching is communicatie.

Hoe communiceer je met jezelf en met anderen.

Mijn hele leven al leer ik van mensen die sterk zijn in het communiceren.

De kwaliteit van het communiceren bepaalt de kwaliteit van het leven.

Ik stel vast…
dat er veel mensen zijn die moeite hebben met communiceren.

Ik stel vast dat de beperkende denkgewoonte de perfecte methode is om te blijven waar je bent.

Ik stel vast dat veel mensen niet willen veranderen.

Wel eens iets gehoord over Mental Coaching maar niet doorzetten.

Zo is het met heel veel dingen: de goede voornemens, het stoppen met roken, afvallen, de omgang met respect. Waar is de zelfbeheersing? Waar is de wilskracht?

Leer anders te denken. Creëer een manier van denken die past bij winst en verlies. Leer een voorbeeld te zijn voor anderen in gedrag. Vol passie, ambitie en wilskracht de toekomst in. Vind balans in de dingen die je met elkaar, als team, belangrijk vindt en zorg dat jij je, onder alle omstandigheden, kunt beheersen.

Succes is geen toeval, succes is een keuze!

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief