ENSCHEDE – Ook in de Twentse voetbalkringen wordt met respect gereageerd op de dood van Coen Moulijn. ‘Ik beschouw het als een grote eer dat ik naast hem heb gespeeld bij Feyenoord’, zegt Kick van der Vall die Moulijn later bij FC Twente als tegenstander nog tegenkwam. Want meermalen speelde de overleden oud-international in deze regio tegen Sportclub Enschede, FC Twente en Heracles.
‘Coen was een fenomeen’, zegt Dais ter Beek. ‘Eerst die passeerbeweging, dan het koppie omhoog en dan die enorm secure eindpass. Cor van der Gijp heeft menig doelpunt gemaakt door alleen maar even tegen de bal te knikken. Je ziet haast nergens een buitenspeler meer met zo’n afgemeten voorzet’, aldus de oud-speler van Sportclub Enschede, wiens oud-ploeggenoten Ger Donners en daarna Ruud Vondeling vaak als directe tegenstander van Moulijn fungeerden als hij met Feyenoord naar het Diekmanstadion kwam.
Donners is een jaar jonger dan de overleden Rotterdammer. Hij kwam Moulijn na de periode bij Sportclub ook tegen als speler van respectievelijk Heracles, NEC en PSV. Seizoenen lang moest Donners de Feyenoorder proberen te beletten die gevaarlijke voorzetten te geven. ‘Coen was de beste speler in de eredivisie van toen die ik tegenover me heb gehad’, zegt Donners. ‘Hij was een fantastische voetballer. Ik denk met veel respect aan hem terug. Met Frans Bouwmeester vormde Coen de gouden linkerkant bij Feyenoord. Na de wedstrijd spraken we elkaar regelamtig en dan was hij altijd even aardig en bescheiden. Later kreeg ik nog vaak de groeten van hem via Eddy Pieters Graafland die een zakenpartner van me was’, vertelt de thans in Valkenswaard woonachtige Donners die ook regelmatig voor TwenteSport als rapporteur dienst doet bij wedstrijden van PSV.Hoe bespeelde Donners de fenomenale linksbuiten van weleer? ‘Ik concentreerde me heel goed en ging de duels met hem op pittige wijze aan. Dat moest ook wel, want hij was eigenlijk twintig keer beter als ik. Je kon als back twee dingen doen. Je probeerde hem voor te zijn, zodat hij de bal dus niet in bezit kreeg. En als hij de bal wel had, moest je proberen zijn linkerbeen goed af te schermen, moest je hem in de dooie hoek bij de cornervlag proberen te drukken, zodat hij niet voor kon zetten. Vooral in de tijd bij NEC lukte me dat een aantal keren goed. In de krant stond destijds een keer dat hij vertelde dat hij Donners een zware tegenstander vond. Dat was natuurlijk een groot compliment voor mij.’
Kick van der Vall (foto)heeft voor hij naar FC Twente kwam, bij Feyenoord menige wedstrijd gespeeld aan de zijde van Coen Moulijn. ‘De eerste keer was tegen GVAV uit, toen ik als jongen van 17 jaar debuteerde op de positie van de geblesseerde Frans Bouwmeester. Ik heb altijd goed contact gehouden met Coen. Mijn vrouw en ik waren erbij vorig jaar toen het standbeeld voor hem werd onthuld en zijn biografie werd gepresenteerd. Ik heb hem vorig jaar nog uitgenodigd bij FC Twente-Feyenoord, maar toen kon hij helaas niet komen’, vertelt oud-Rotterdammer Van der Vall. ‘Coen was een fijn mens. Heel rustig van aard, je kon er goed mee praten. IJdelheid was hem vreemd. Hij praatte nooit over zichzelf. Coen Moulijn was een begrip in de voetbalwereld. Ik beschouw het als een grote eer dat ik naast hem heb gespeeld bij Feyenoord.’
Coen Moulijn overleed in de nacht van maandag op dinsdag. Twee dagen eerder was hij getroffen door een herseninfarct. Hij is 73 jaar geworden. In de kringen van Feyenoord wordt gerouwd om de dood van een der beste linksbuitens die Nederland heeft gekend.