Een voetbalclub heeft altijd een functie. Zo biedt een profclub vooral passieve recreatie en een amateurclub actieve recreatie. Clubs op een hoger amateurniveau hebben een combinatie van beiden. Soms wel vijftienhonderd actieve leden en wedstrijden van het eerste elftal waar honderden of soms zelfs duizenden mensen op af komen. Toch zijn er ook clubs waarvan je je afvraagt waarom ze eigenlijk bestaan.
Het Amsterdamse FC Chabab is er zo één. De met een vlotte Amsterdamse babbel gezegende voorzitter Khalid Berdouni mag graag oreren over de belangrijke maatschappelijke functie die hij ziet voor zijn club in het multiculturele Amsterdam West. Dat klinkt allemaal hartstikke mooi, maar de werkelijkheid kan bijna geen groter contrast vormen met de mooie praatjes. De club heeft géén eigen complex, géén eigen kantine, precies 87 seniorenleden en nul jeugdleden (voor een club die zich FC Jeugd noemt zou je daar de zwarte humor nog wel van kunnen inzien). En ondanks dat ze in de topklasse spelen, komen er vaak nog geen honderd mensen kijken, dus zowel op het gebied van actieve als passieve recreatie heeft deze club heeft geen enkele functie. Behalve dan dat een goedbetaalde hobby is voor een stuk of 25 spelers. Want in plaats van de woorden met daden kracht bij te zetten en eens iets te tastbaars te doen voor de lokale jeugd, trekken ze in de winterstop liever de portemonnee om een speler uit Australië (!) te halen.
Een club als deze zou de KNVB een doorn in het oog moeten zijn. De bond die zich continu druk maakt over respect, sportiviteit, fair play en opvoeding van jeugdspelers moet toch inzien dat holle clubs als Chabab niets toevoegen aan het voetballandschap, in tegenstelling tot clubs die hun primaire taak wel serieus nemen. In plaats daarvan is de bond echter opvallend mild en vergevingsgezind. De KNVB heeft er geen enkele moeite mee om keurige clubs flink te bestraffen als er een verdwaald fakkeltje wordt afgestoken of als een toeschouwer wordt gesnapt met een glas langs de lijn, maar staat bijvoorbeeld wel toe dat Chabab als enige topklasser geen ballenjongens langs de lijn hoeft te hebben. En dat is dan nog het minste.
Een opstootje met een steward van de club aan het eind van afgelopen seizoen leverde de betreffende steward een schorsing op tot 1 juli, ingaande op 21 mei. Inderdaad, in een periode waarin dus toch al geen enkele wedstrijd werd gespeeld. Het meest bizarre hoofdstuk aan deze fluwelen handschoen-aanpak werd daar dit weekend aan toegevoegd. Al sinds 2006 wordt een speler die direct rood krijgt automatisch geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd. Zelfs als de speler wordt vrijgesproken blijft die ene wedstrijd staan. Deze ogenschijnlijk paradoxale regel is er om de rechtsgelijkheid te waarborgen. Soms volgt de vrijspraak immers pas nadat de speler al een wedstrijd schorsing heeft uitgezeten, soms niet. Serge van den Ban van Ter Leede en Ron Naafs van (toen nog) Quick’20 kunnen er over meepraten.
Gino Felixdaal van Chabab kreeg eind vorig jaar rood tegen Juliana’31. Volkomen onterecht, want hij maakte niet eens een overtreding. De bond sprak hem vrij, maar opvallend genoeg stond hij afgelopen zondag, bij de eerstvolgende wedstrijd gewoon op het wedstrijdformulier in het duel tegen HSC’21. En hij viel in. Een abc’tje zo lijkt het volgens de reglementen van de KNVB: wedstrijd overspelen en Chabab drie punten in mindering. Maar niet volgens de KNVB zelf. Want, zo zegt de bond, in deze situatie was overduidelijk een verkeerde beslissing genomen. Dat lijkt me altijd het geval als een speler wordt vrijgesproken, maar nu was het dus kennelijk zo ernstig dat plotseling de eigen regels niet meer gelden.
Let wel, HSC’21 hoeft zich niet tekort gedaan te voelen. Ook zonder Felixdaal was de uitslag waarschijnlijk niet anders geweest. Hadden ze maar wat beter moeten spelen. Maar wat te denken van de concurrenten van Chabab. Zoals bijvoorbeeld Be Quick 1887, een club die al 127 jaar een belangrijke maatschappelijke rol heeft in het Groningse en vrijwel de gehele eerste selectie vult met spelers uit de eigen opleiding. Die vliegen er misschien uiteindelijk uit, omdat ze een punt tekort komen ten opzichte van Chabab.
Voor de goede orde, Chabab is op een rechtmatige manier opgeklommen in de rijen der amateurs. En omdat er jammer genoeg nog steeds geen enkele randvoorwaade is voor clubs die in de topklasse uitkomen, mag Chabab daar dus gewoon meedoen. Maar waarom de KNVB uitgerekend bij deze club wel erg vaak met de hand over het hart strijkt blijft toch de grote vraag.
FC Chabab kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de ernstige procedurefout van de KNVB. Chabab had immers toestemming van de KNVB om Felixdaal te laten meespelen. Geen puntenaftrek dus, wel overspelen.
Als de KNVB inderdaad expliciet toestemming heeft gegeven aan Chabab, dan ligt de fout volledig bij de bond.
Het is duidelijk dat de schuld bij de KNVB ligt, maar dan kun je Chabab niet sraffen met drie punten aftrek.
Dat maakt niet uit, food for thought! Goed stuk, stond er zo niet bij stil.
Beste René,
Met belangstelling je column gelezen over Chabab. De gang van zaken rondom dit soort clubs houdt mij al jaren bezig. Het is begonnen met Turkyemspor in Amsterdam begin jaren negentig .In sneltreinvaart gepromoveerd naar de top van de amateurs, één sponsor die een paar jaar later werd geëxecuteerd waarna de vereniging werd opgeheven. Bekend ook was
Vinkenslag in Maastricht geen jeugd achtergrond wel voetballen in de hoogste klasse van het amateurvoetbal. Opgeheven in 2012. In Heemstede was het Young Boys dat zich snel aan de top wist te melden maar na ingrijpen van justitie werd de verenging opgeheven. In Helmond Dijkse Boys dat bekendheid kreeg door een miljoenenschuld en begin 2013 failliet werd verklaard. En dan zijn er nog een flink aantal clubs die zich in dorpen met een paar duizend inwoners en dus met een zeer beperkt aantal jeugdleden plotseling presenteren in de top van het amateur voetbal omdat er een paar lieden te vinden zijn die er niet tegenop zien om voetballers weg te kopen bij andere wel goed geleide clubs waaraan diezelfde clubs soms tussen 5 en 12 jaar met al hun vrijwilligers zoveel jaren aandacht hebben besteedt.
Goed georganiseerde verenigingen ergeren zich aan deze gang van zaken. Het is zuur voor al die clubs van naam en faam als ze zien dat er weer avonturiers langs komen die voor een paar duizend euro hun talenten wegkopen.
Clubs als AFC in Amsterdam UNA in Zeelst Juliana in Malden,VVSB in Noordwijkerhout en Be Quick in Groningen ADO20 in Heemskerk en de Zouaven in Bovenkarspel zomaar een greep uit fantastische clubs waarvan sommige met meer dan 100 jaar ervaring met honderden vrijwilligers waar het opleiden van goede voetballers meer dan passie is kunnen er niets aan doen.
Onze onvolprezen KNVB kan dat best wel. En het is zeer eenvoudig. Iedere club die zich komt melden in de top van het amateurvoetbal te beginnen bij de hoofdklasse moet aan een aantal eenvoudige eisen voldoen.
-Men moet met minimaal 3 seniorenelftallen aan de competitie deelnemen en daarnaast met minimaal 18 jeugdelftallen van A t/m F. Men moet beschikken over voldoende goed geoutilleerde kleedkamers kunnen beschikken over een kantine en een gelegenheid om collega bestuurders te ontvangen en last but not least een accountantsverklaring kunnen overleggen waaruit blijkt dat de club goed wordt geleid.
Het moet voor de KNVB eenvoudig te realiseren zijn. Verbetering van kwaliteit in alle opzichten is toch iets waaraan men zich niet kan onttrekken.
J.B.A.Buur
Oud Voorzitter ADO20
Schandalige berichtgeving en gespeend van onkunde.
Chabab is volledig gescreend en heeft genoeg sores achter de rug met de gemeente Amsterdam. Uiteindelijk wordt er een fusie met DWS aangegaan, waardoor Chabab zelfs DWS financieel uit de penarie haalt. Dit is een compensatie van het aangedane leed (verraad) van de gemeente (stadsdeel).
De trainer heeft connecties met o.a. Telstar en hierdoor kunnen bijzondere spelers proef draaien bij Chabab. Kijk eens naar het verloop van de spelers, omdat andere clubs een groter budget hebben; dit wordt deze spelers ook gegund.
Er wordt sedert intrede in de topklasse gespeeld met ballenjongens, maar beter gezegd ballenmannen. Voorts hekwerk, scorebord, bewaking bij de ingang.
Al jarenlang ben ik bezoeker bij Chabab en inmiddels sponsor. Het is een fijne vereniging met een klein budget.
Apetrots ben ik op Jamal Dibi, die onze kanjer is.
Ik schaam me voor Rene Waning, die
een leugenachtige functie in het voetbal heeft.
Van mijnheer Buur kan ik stellen dat hij met zoveel sponsoren gemakkelijk praten heeft, maar ook merk ik voor u op dat Chabab met DWS voldoende elftallen heeft die naar zijn garing zijn.
Rob en Tonny
Kijk eens na Haaglandia uit rijswijk ook uit een kleine gemeente spelen al jaren op het hoogste Niveau met de senioren en de jeugd spelen ook allemaal landelijk maar elke week lees je dat ze failliet zijn hebben volgens mij heel veel leden en heel veel vrijwilligers mooi complex veel velden en 1400 leden ja wat is wijsheid zeg ik dan.
Marcel Drukkers