Zondag 24 november 2024
Twentesport

Voormalig toparbiter Goof van Velsen overleden

Geplaatst op 24 september 2014 door   ·   Geen reacties

Govert-van-Velsen-ENSCHEDE – Op 74-jarige leeftijd is afgelopen zondag na een zwaar ziekbed Govert (Goof) van Velsen overleden. De Enschedeër heeft een imposante carrière als volleybalscheidsrechter achter de rug, die 43 jaar heeft geduurd.  Weinig scheidsrechters uit deze regio hebben, in welke tak van sport dan ook, meer internationale wedstrijden gefloten dan Govert van Velsen. Hij floot onder meer op de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona, op talloze EK´s en WK´s, floot interlands en toernooien van allerhande soort. Daarnaast en daarna was hij official. Zo was hij 23 jaar voorzitter van nationale Commissie Arbitrage en hij was liefst 16 jaar was hij lid van de Europese scheidsrechterscommissie, de ERC.

Vereerd
Hoewel hij ook de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona als zeer bijzonder heeft ervaren, evenals kwalificatietoernooien  in Azerbeidzjan en Italië en ook de functie als Referee Delegate van de ERC waardoor hij scheidsrechters moest beoordelen en internationale veelal jonge scheidsrechters moest begeleiden tijdens toernooien, beschouwt Van Velsen het WK 1988 in Japan als zijn ultieme moment. Enkele jaren geleden vertelde hij aan TwenteSport.com waarom.  ’Op het WK (heren) in Japan zat ik in de voorronde in Gifu, een stad enkele honderden kilometers van Tokio. De reis naar Gifu ging per (bullit train) op zich een bijzonder belevenis. Na de voorronde werd er een schifting gemaakt. Sommige scheidsrechters moesten naar huis en de anderen gingen naar Tokio om de finalepoule te fluiten. Ik zat daar ook bij. De FIVB wijst nooit scheidsrechters aan van hetzelfde continent als de ploegen in de poule. Op een gegeven moment werd ik apart geroepen en vertelde de scheidsrechterscommissie mij dat ik de volgende dag zou worden aangewezen voor de topwedstrijd Rusland-Italië. Hun motivatie was: beide ploegen kennen jou en jij kent beide ploegen. Dat was voor hun een garantie dat er weinig fout kon gaan. Ik was zeer vereerd met deze aanwijzing en heb toen ook een wedstrijd gefloten die normaal is verlopen.’

Olympische Spelen
Van Velsen werd in 1975 gepromoveerd tot eredivisie-scheidsrechter. In 1980 volgde de benoeming tot scheidsrechter namens de FIVB voor wedstrijden in de Europese competitie. Vanaf dat moment was hij de enige FIVB scheidrechter in Nederland. In 1985 startte de FIVB met de World Volleyball League. Het fluiten in deze competitie bracht hem over de hele wereld. In 1992 floot hij op de Olympische Spelen van Barcelona. In de periode daarvoor werd hij uitgezonden naar WK’s , EK’s en diverse andere FIVB competities. In 1993 werd hij gevraagd door de Nevobo om voorzitter te worden van de nationale Commissie Arbitrage. Liefst 18 jaar vervulde hij die positie. In 2010 kreeg hij dan ook van de Nevobo de gouden bondsspeld voor zijn carrière, zowel nationaal als internationaal. In 1995 werd Van Velsen benaderd door de voorzitter van de CEV om zich kandidaat te stellen voor een functie als lid van de European Referee Commission. Ook die functie vervulde hij met plezier. Hij reisde naar alle landen van Europa en kwam met talloze mensen in aanraking. Ook voor het regionale volleybal heeft Van Velsen grote verdiensten gehad. In 1985 werd hij voorzitter van de sectie arbitrage van het district en in de jaren negentig nam hij zitting in de toernooicommissie van het jaarlijkse internationale toernooi in Almelo.

Afscheid
In 2011 stopte Van Velsen als official in de volleybalsport. Het afscheid werd gevierd tijdens het Europese Kampioenschap 2011 voor heren in Wenen.  Hij nam een mooie bokaal in ontvangst met veel lovende woorden van André Meyer, voorzitter van de CEV. In Nederland kregen Van Velsen en zijn vrouw nog een diner aangeboden door het hoofdbestuur van de Nevobo. Uit heel Europa kreeg de voormalige topscheidsrechter dankwoorden en presentjes toegezonden. Van Velsen werd in 2013 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Zelf was hij rustig en relativeerde hij zijn glanzende carrière. ‘Je moet geluk hebben dat je op het juiste moment gezien wordt door iemand  die iets te betekenen heeft  in dat wereldje. Je bent zo goed, omdat iemand anders  je gevonden heeft; dat is in de sport zo maar ook in je werk’, zei hij eens.

Van Velsen is in 1940 geboren in Apeldoorn. Door zijn job bij de luchtmacht op de vliegbasis Twente verhuisde hij jaren geleden naar Losser. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Enschede. Zeven jaar geleden vocht hij al tegen kanker. Hoewel hij destijds heel erg ziek was, kwam hij er toch weer bovenop.  Een paar maanden geleden stak de gevreesde ziekte de kop weer op. Afgelopen zondag overleed hij in zijn huis in Enschede. Vrijdagmiddag om 14.oo u is de crematieplechtigheid in Usselo.

Foto: Govert van Velsen bij het EK in Wenen in september 2011 waar hij afscheid nam van de volleybalsport.

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief