Dinsdag 3 december 2024
Twentesport

Jan Dijkema genomineerd voor ‘Sport Knowhow XL | award’ 2011

Geplaatst op 31 maart 2011 door   ·   Geen reacties

NIEUWEGEIN – Jan Dijkema uit Tubbergen is een van de vier genomineerden voor de zg. ‘Sport Knowhow XL | award’ 2011.  Harry Been, de winnaar van 2010, zal zijn opvolger bekend maken aan het slot van het seminar ‘Imagoschade en -herstel’ dat Sport Knowhow XL in samenwerking met Infostrada Sports op woensdag 20 april a.s. organiseert.  De ‘Sport Knowhow XL | award’ wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die in zijn/haar bestuurlijke carrière op exceptionele wijze de sport in Nederland een grote dienst heeft bewezen. Deze award is bedoeld voor iemand die zich eerder in het tweede deel dan in het eerste deel van zijn/haar carrière bevindt. De award mag dan ook worden beschouwd als een oeuvreprijs.

Jan Dijkema (foto) studeerde Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en was daarna zijn hele leven werkzaam in het openbaar bestuur. In 1978 werd Dijkema op 32-jarige leeftijd gedeputeerde economische zaken – de jongste gedeputeerde ooit in Nederland – in de provincie Overijssel. Dijkema was verder van 1991 tot 1994 vice-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond KNSB, waar hij ook nog enige tijd waarnemend voorzitter was. In 1994 trad hij als lid toe tot het bestuur van de Internationale Schaatsunie (ISU). In 2010 werd hij verkozen tot vice-voorzitter van de ISU. Na Hennie Roos (1971-1977) en Gerrit W.A. van Laer (1925-1927 en 1935-1937) is hij de derde Nederlander die deze post bekleedt.
Naast zijn functies in de schaatswereld is Dijkema onder andere actief op het gebied van innovatie en sinds 2006 voorzitter van de Stichting Landelijk Fietsplatform en adviseur van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO in Genève. Ook maakt hij deel uit van de raad van advies van Topsport Overijssel Regio Twente, het voormalig Olympisch Steunpunt.

De concurrentie van de Tubbergenaar voor de award is groot.  De drie andere genomineerden zijn:
Hans den Oudendammer die  als Rotterdamse sportwethouder (1994-1998) verantwoordelijk was voor het ‘binnenhalen’ van de finale van het EK voetbal in 2000 en de realisatie van het Neptunus Familiestadion (honkbal), het stadion van Hockey Club Rotterdam, het Sparta Stadion en het Topsportcentrum Rotterdam. Bij het organiseren van tal van grote evenementen in Rotterdam zoals oa de Uefa Cup finale en de start van Tour de France was hij steeds weer intensief betrokken.
Als directeur Rotterdam Topsport (vanaf 1999) was hij mede-initiatiefnemer van de uitbreiding van het Topsportcentrum Rotterdam.
Michael van Praag was van 1989 tot 2003 voorzitter van Ajax. Na zijn vertrek bij Ajax werd Van Praag voorzitter van de Eredivisie NV (inmiddels is de NV een CV); hij maakte toen ‘qualitate qua’ deel uit van het bondsbestuur en de Raad van Toezicht van de KNVB. Gedurende zijn Ajax-periode was hij overigens al vier jaar lid geweest van het toenmalige sectiebestuur betaald voetbal. Bij de UEFA bekleedde Van Praag sinds 2000 diverse functies. In 2008 werd Van Praag verkozen tot bondsvoorzitter van de KNVB.
Jos Vaessen – van 1987 t/m 2004 algemeen directeur van het CBR – was van 1975 t/m 1987 secretaris/penningmeester van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Van 1992 t/m 2002 was hij tevens president van de Europese Federatie van de Rij-exameninstituten. (CIECA). In de Sport verdiende Vaessen verder zijn sporen als president van de Fédération Internationale de Motocycliste (FIM) van 1989 t/m 1995. Ook was hij – van 1997 t/m 2008 – voorzitter van de Stichting Circuit van Drenthe (de TT van Assen) met als opdracht het totaal vernieuwen van het circuit.
Verder werd Jos Vaessen in 1994 gevraagd om Rintje Ritsma te ondersteunen om te komen tot een professionele schaatsploeg (SANEX). En in 1998 werd hij voorzitter van de Vereniging Professionele Schaatsploegen (VPST) en bleef dat tot en met 2000. Ook was hij actief in diverse commissies van NOC*NSF, zoals ‘Nieuwe Media’ en ‘Internationale Betrekkingen’.
Bij het grote publiek werd Vaessen bekend als voorzitter van Vitesse (2000 t/m 2003) en als directeur van Stichting La Vuelta 09 Drenthe/Holanda en hij was eindverantwoordelijk voor de organisatie van de proloog en de eerste drie etappes in Nederland. De Vuelta startte op het nieuwe TT-circuit te Assen. Vaessen is nog steeds actief in een aantal organisaties en initiatieven.

De ‘Sport Knowhow XL | award’ werd in 2009 voor het eerst uitgereikt aan geboren Enschedese Els van Breda Vriesman-Commandeur die oa jarenlang lid was van het IOC.

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief