Woensdag 23 oktober 2024

Jong Oranje met debuterende Weghorst uitgeschakeld voor EK

Geplaatst op 14 oktober 2014 door   ·   Geen reacties

wout weghorstPACOS DE FERREIRA – Jong Oranje is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het EK van 2015. Nadat vorige week in Alkmaar met 2-0 van Portugal was verloren, kreeg de formatie van bondscoach Adrie Koster dinsdag in Portugal na een bizar wedstrijdverloop een 5-4 zege aan de broek en is daardoor uitgeschakeld.
Het is wonderlijk  dat Jong Oranje in een uitwedstrijd vier keer scoorde en het was al net zo bijzonder dat de verdediging vijf tegentreffers incasseerde. Nederland startte met een verrassende opstelling in Pacos de Ferreira. Wout Weghorst (foto) mocht een vervolg geven aan zijn bliksemcarrière. De Heraclied profiteerde van de afzegging van FC Twente-spits Luc Castaignos en werd door Koster als centrumspits geposteerd, met kort achter zich Elvis Manu. De flanken werden bezet door een andere Tukker, Ola John en de Limburger Guus Hupperts.

Jong Oranje viel aan, het logische credo na de 0-2 nederlaag in de heenwedstrijd in Alkmaar van vijf dagen eerder. Het leverde voor rust een serie aan kansen op. Twee daarvan werden benut, door Weghorst en Kongolo, allebei met een kopbal. Manu had ook een paar keer kunnen scoren, maar de ijverige aanvaller stuitte telkens op doelman José Sa.

Helaas voor Jong Oranje ging er verdedigend (opnieuw) te veel fout, vooral bij Portugese spelhervattingen. Twee keer kon het thuisland scoren in de eerste helft omdat de dekking bij Nederland simpelweg niet klopte.

De gelijkmaker van Kongolo op slag van rust bracht hoop bij Jong Oranje, dat met twee goals verschil moest winnen om alsnog het EK van 2015 in Tsjechië te bereiken. Maar toen Ricardo kort na de pauze heel makkelijk Kongolo en Rekik uitspeelde en met een bekeken schot Warner Hahn passeerde, leek alles toch over en uit.

Leek, want ineens schoot Aké raak uit een hoekschop en gloorde er weer hoop. Maar voor slechts een minuut, want toen was het opnieuw Ricardo die slordig Nederlands verdedigen afstrafte met een schot. Een vierde keer terugknokken zat er niet meer in voor Jong Oranje, dat vlak na de vijfde Portugese treffer nog wel een keer scoorde via een benutte strafschop van Aké, nadat Weghorst was gevloerd in het strafschopgebied.

Portugal-Nederland 5-4 (2-2).
13. Vezo 1-0, 15. Weghorst 1-1, 20. Neves 2-1, 45+1. Kongolo, 50. Ricardo 3-2, 64. Aké 3-3, 66. Ricardo 4-3, 87. Silva 5-3, 89. Aké 5-4 (pen.).
Scheidsrechter: Oliver (Eng).
Gele kaart: Oliveira, Guerreiro (Por), Hupperts, Brenet, Rekik, Willems (Ned).

Opstelling Nederland: Hahn, Brenet (71. Ligeon), Kongolo, Rekik, Willems, Aké, Maher (72. Drost), Hupperts (69. El-Ghazi), Manu, Weghorst, John.