Dinsdag 22 oktober 2024

Sparta-DOS: twee verhalen in één wedstrijd

Geplaatst op 29 november 2014 door   ·   Geen reacties

tom hegemanENSCHEDE – Sparta Enschede had het in de thuiswedstrijd tegen DOS’37 in de eerste helft moeilijk met de dynamiek die de tegenstander aan de dag legde. Dat alleen Thijs Houwing scoorde na een mooie aanval over drie schijven was een klein mirakel. Houwing kreeg naast de goal die hij maakte een tweede grote kans, net als zijn medespelers Maarten Smit en Tom Hegeman. Keeper Maarten Meijer van Sparta was bij die gelegenheden een hinderlijke sta-in-de-weg voor DOS. Als bij toverslag trok de thuisploeg de stand gelijk.

Na een knap technisch schot van Sparta-captain Tim Jongman knikte spits Erik Wassens binnen: 1-1. Vanaf dat moment leek het of de Enschedeërs de impasse konden doorbreken. De gekwelde ploeg was een paar keer dichtbij een treffer (onder andere via een kopbal van dichtbij van doelpuntenmaker Wassens), maar kreeg de bal er niet in. DOS counterde zich leep naar de zege. Eerst ging Marc Meijer alleen op de doelman van Sparta af. Hij werd gevloerd, penalty, gele kaart voor de goalie, doelpunt Hegeman (foto). In de slotfase viel er nog een derde treffer. De ingevallen routinier Jan-Herm Zomer bracht Hegeman in stelling, die ging in sneltreinvaart op de goal van Sparta af, legde de bal breed op de meegelopen Maarten Smit, Smit tikte binnen.

Twee verhalen derhalve. Eerst de episode van de verliezende ploeg, hekkensluiter Sparta. Centrale verdediger Ferdi Kocoz: ‘We zijn in de wedstrijden die we spelen nooit echt de onderliggende partij, maar we pakken ook niet door. Stapelgek word je ervan. Misschien missen we wel gewoon kwaliteit.’ Trainer Peter Schulte van Sparta vulde aan: ‘De tegengoals vielen na onnodige fouten van ons en wij maakten de kansen die we kregen niet af. Een dodelijke combinatie.’

Vervolgens het relaas van de winnende formatie, DOS (de nummer drie in de eerste klasse). Trainer Philip Agteres: ‘We hadden het duel in de eerste helft op slot moeten gooien. Dat deden we niet, daarna werd het 1-1 en slopen er slordigheden in ons spel. Onze kwaliteit is dat we niet in de war raken na tegenslagen. Dat was nu na de gelijkmaker ook zo. We bleven rustig. En al speelden we een veel mindere tweede helft, we wonnen alsnog verdiend, vond ik.’ DOS-vormgever Lennard Mulderij: ‘Vroomshoopse Boys heeft verloren, daardoor is er nu echt een top drie gevormd in de eerste klasse. Wij sluipen mooi in de slipstream mee.’

Na afloop echoden de woorden van erevoorzitter Ab Bakker van Sparta na. ‘We hebben het moeilijk, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. We moeten voort.’ Er was niemand die hem tegensprak. Zoals het hoort.

Sparta Enschede-DOS’37: 1-3 (1-1)

Scoreverloop: 18. Houwing 0-1, 41. Wassens 1-1, 57. Hegeman (strafschop) 1-2, 84. Smit 1-3

Sparta: Maarten Meijer; Boelema, Kocoz, Van der Veen, Knol (76. Ter Laak); Achterberg (76. Kuipers), Jongman, Cornelisse; Akkerman, Wassens, Reinders

DOS: Nitert; Kottier, Scheepmaker, Boshoeve, Coenraad; J. Mulderij, L. Mulderij, Smit; Marc Meijer (79. Zomer), Houwing (70. Derks), Hegeman