‘FC Twente wilde tegen Vitesse het tij gaan keren, hoewel Schreuder en zijn collega’s behoorlijk moesten improviseren. Bjelland en Bengtsson waren niet beschikbaar, Lachman en Ebecilio waren niet geselecteerd omdat ze na een reeks zwakke optredens uit de gratie zijn geraakt bij het trainerscollectief. Dat betekende dat Cuco Martina en Renato Tapia als centrale verdedigers dienst deden en dat de jonge Hidde ter Avest weer als rechtsback in de basis stond. Bilal Ould-Chich was middenvelder. FC Twente speelde dus eigenlijk met één pure verdediger (Martina), want Tapia en Schilder zijn van origine middenvelders. Of Ter Avest een echte verdediger is, zal moeten blijken. In de B- en A-junioren was hij vaak centrale verdediger of middenvelder. In het Nederlands jeugdteam is (was) hij wel rechtsback. Hij is nog jong en zal snel furore gaan maken. Ik heb hem regelmatig in de jeugd zien spelen. Hij komt er wel, hoewel hij vandaag mede schuldig was aan de onverwachte openingsgoal van Vitesse. Hij speelde onnodig terug op Martina. Dat had nog niet dodelijk hoeven te zijn, maar Martina, een van de weinige routiniers van Twente, verspeelde de bal vervolgens op kinderlijke wijze aan Traoré.
Door de omzettingen alsmede door het slechte veld kwam FC Twente nooit structureel aan het voetballen. Het was vechten om de tweede bal en dan zsm een keuze maken. Vaak betekende dat een lange bal. Ook Vitesse oogde chaotisch en slordig. De Arnhemmers creëerden voor de rust twee keer een goede kans, FC Twente een keer of vier. Na de rust was Twente feller en leek na de gelijkmaker van uitblinker Corona nog te gaan winnen. Doelman Room was echter weer eens in topvorm of de Twentse spelers die kansrijk waren zoals Corona, Castaignos en Mokhtar misten.
Veel toeschouwers gingen prompt naar huis toen Vitesse na een fout van Tapia alsnog de winst meepakte, maar een groot deel van de aanhang bleef na het laatste fluitsignaal nog even wachten in het stadion om te applaudisseren voor de spelers van de thuisclub, die hard werkten en geen geluk hadden. Want ondanks de chaos en de hotseknots-achtige wedstrijd, zagen we ook mooie dingen aan de kant van FC Twente. Ik doel op een aantal prachtige acties van de zeer ijverige Corona, op de aangename manier waarop Tapia zich manifesteert ondanks de fout bij de winnende goal van Vitesse, op een fraai schot van Ziyech, op een sterke redding van Stevens.
Nog één opmerkelijk feit. FC Twente speelde 19 dagen geleden tegen ADO met een elftal zonder spelers uit eigen kweek, waarbij je kunt twisten over de status van Tapia die als 17-jarige vanuit Peru naar FC Twente is gekomen. Vandaag stonden er met Ter Avest, Ould-Chich twee jongens uit eigen opleiding in de basis, terwijl de invallers Eghan en David ook in de jeugdafdeling van de club zijn opgegroeid. Op de bank zaten ook nog Andersen en doelman Bednarek uit eigen kweek. Vanwege de slechte financiële positie en daar mede uit voortvloeiend het beleid dat eigen jeugd voortaan sneller een kans gaat krijgen, ziet het elftal er in een paar weken tijd ineens heel anders uit.
Corona was de Man of the Match. De Mexicaan had prachtige acties, hij werkte hard, scoorde de goal en had de 2-1 op de schoen.’
FC Twente-Vitesse 1-2 (0-1)
7. Labyad 0-1, 82. Corona 1-1, 90+1 Qazaishvili 1-2.
Toeschouwers: 27.600
Scheidsrechter: Makkelie
Gele kaart: Corona (FC Twente)
Amusementswaarde: 6
Man of the Match: Corona
Sterren: Corona (1x)
Opstellingen. FC Twente: Stevens, Ter Avest (74. Eghan), Martina, Tapia, Schilder, Mokotjo, Ziyech, Mokhtar, Ould-Chikh (60. David), Castaignos, Corona.
Vitesse: Room, Diks, Kashia, Van der Heijden, Achenteh, Vejinovic (89. Mori), Propper, Qazaishvili, Oliinyk, Traore (78. Djurdjevic), Labyad (67. Ibarra).
Gijs Eijsink is freelance journalist en oa voormalig hoofdredacteur van TwenteSport.com.