Zondag 24 november 2024
Twentesport

Twents LEGO

Geplaatst op 18 mei 2015 door   ·   Geen reacties

Leg godt, het is Deens voor “speel goed” en het zijn de twee woorden waar bouwsteentjesgigant LEGO haar naam van heeft afgeleid. Afgelopen week schoten deze woorden door mijn hoofd toen bekend werd dat FC Twente al na tien maanden afscheid nam van Kasper Kusk. Verlaten zonder ook maar één keer goed te spelen en terug naar het land van LEGO.

Er klopt iets niet aan die transfer en ik vind het op een bepaalde manier zelfs jammer dat hij weg is. Het is niet zo dat Kusk is blijven hangen als een groot voetballer, verre van dat zelfs. Kasper Kusk blonk vooral uit door zijn onzekere blik op de spelersfoto. Het was dezelfde blik waarmee hij op het veld van de Grolsch Veste stond. Hij voelde zich niet op zijn gemak en dat was voelbaar op de tribune. Was het heimwee? Kon hij de Nederlandse stamppotten slecht verdragen? Hoe kon het zijn dat Kasper Kusk, in 2013 uitgeroepen tot de beste voetballer uit de Deense competitie, er een jaar later helemaal geen reet meer van kon op Twents grondgebied?

Natuurlijk is scouten voor een groot deel gokken en is het daarom altijd mogelijk dat een speler niet kan aarden bij een nieuwe club. Maar het gebeurt bij FC Twente de laatste jaren wel erg vaak. Het lijkt een trend te zijn geworden in Enschede. Kasper Kusk was net als Mokhtar, Børven, Lachman, Bjelland en Mokotjo de beste speler van hun team, voordat ze naar FC Twente kwamen. Allemaal binnengekomen als smaakmakers en binnen de kortste tijd omgetoverd tot zouteloze, onzekere terugtikkers. Grote talenten als Ebecilio, Castaignos en Ould-Chikh mogen voor een appel en een ei weg omdat ze te vervelend, te duur of te veeleisend zijn. Wereldspelers als Corona, Ziyech en Gutierrez bleven overeind door hun pure klasse, maar zijn bij FC Twente geen betere speler geworden. Ze mogen volgens de media weg voor hun aankoopbedrag. Dit zijn in totaal twaalf spelers die als ze hun verwachtte progressie hadden waargemaakt, zonder enige moeite de totale schuld van FC Twente hadden kunnen wegpoetsen. 

Trainers hebben het toch altijd over het bouwen van een team? Het FC Twente van nu is al een jaar niet meer dan een fundering met mogelijkheden voor een mooi huis. Het huis had er al kunnen staan, als er goed met het materiaal was omgesprongen. Het werkte vroeger al zo met LEGO. Sommige kinderen konden een stad bouwen met een paar blokjes. Anderen kochten de kant en klare trein, die door middel van een simpele handleiding in elkaar kon worden gezet. Stekkertje erin en gas. Dit FC Twente vraagt om iemand die verder kijkt dan de handleiding en oog heeft voor het potentieel van het beschikbare materiaal. Misschien moet er eens worden gezocht naar iemand die goed is met LEGO. Sterker nog, wie goed luistert, hoort in Bochum en Overdinkel de blokjes al over het vloerkleed rollen…

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief