Zondag 24 november 2024
Twentesport

Marokkanenprobleem

Geplaatst op 18 april 2016 door   ·   Geen reacties

Gaan de amateurclubs in deze regio ook ‘naar de klote’ vanwege het zogenaamde Marokkanen-probleem? Johan Derksen stelde dat vorige week in het voetbalnababbelprogramma Voetbal Inside. Hij nuanceerde dat later. “Elftallen met een stuk of drie Marokkanen zijn wel te handhaven, maar als je er negen hebt, krijg je problemen”, debiteerde het besnorde voetbalgeweten van RTL7.

Ik was benieuwd of het hier ook zo heftig speelt en belde met kennissen bij clubs die ik ken.
En…..?
Hou je vast. Het valt reuze mee.
Allereerst de clubs waarvan ik zelf (met verve) het shirt gedragen heb. Bij WVV’34 is een Marokkanen-probleem onmogelijk, want in Hengevelde wonen geen Marokkanen. Lekker makkelijk dus.
Longa’30 dan. Lichtenvoorde heeft 16000 inwoners, maar ook heel weinig Marokkanen.  In een aantal jeugdelftallen van de club zit er eentje. Of twee. Problemen? Nee, hoewel de club onlangs het B5 elftal uit de competitie heeft gehaald. De jongens waren vervelend. En nog eens en nog eens. Het laagste B-elftal van Longa moest per direct stoppen, zo vond het bestuur. En jawel. In het team zat ook een Marokkaantje en nog wat andere jongens van buitenlandse afkomst, maar het grootste deel van de groep is Nederlands, Achterhoeks.
Bij Achilles’12 was ik een jaar of 12 geleden jeugdleider. Mijn zoon speelde in de D-tjes. Het team herbergde één jongeman met Marokkaans bloed. Het was een aardige jongen die aardig kon voetballen, maar ik zag wel een groot ego ontstaan.  Hij stopte op zijn dertiende. Momenteel  voetbalt bij Achilles’12 maar een handvol Marokkanen.  Bij Tubantia hetzelfde verhaal. Rigtersbleek dan, aan de noordwestelijke kant van Enschede.  Tien procent van de leden zijn Nederlanders van buitenlandse afkomst, nog niet eens tien leden zijn Marokkaans.  Zelfde verhaal als Achilles’12 en Tubantia dus.
ahmadi112 (1)Laten we de andere kant van Enschede bekijken. Daar, in de Wesselerbrink is menig Marokkaans talent geboren. De beste was Karim El Ahmadi (foto), die twintig jaar geleden ontbolsterde in de jeugd van UDI. Daar is een ex-collega van mij bestuurslid. Hij vertelde me dat zijn club weliswaar een aardig aantalletje Marokkaanse leden bezit, dat ze ook wel eens problemen maken in de club, maar dat  andere jongens net zo goed  wel eens vervelend zijn. In de senioren zijn nog maar een paar Marokkanen over en die zijn  goed geïntegreerd bij UDI.
Dat Marokkaanse jongens in hun onderbroek douchen, wat door Derksen ook aan de kaak werd gesteld, is geen nieuws bij de clubs nabij de Wesselerbrink. ‘Dat is al langer zo. Heel gewoon’, zegt een woordvoerder van UDI’s buurman Enschedese Boys. ‘Soms zijn de jongens van Marokkaanse, Turkse of Syrisch-orthodoxe afkomst wel eens heet gebakerd. Maar dat zijn de Nederlanders ook. Meestal is het geen probleem. We laten ze graag in hun waarde als ze zich maar aan de regels houden.’ Zo ook Victoria’28. Weinig problemen. ‘Maar’, zo zegt een trainer van de club, ‘als je er een stuk of zeven, acht tegelijk in een elftal hebt, hangen ze aan elkaar en steunen ze elkaar.  Je hebt types die zichzelf nogal goed vinden, die een zekere trots hebben en die kunnen wel eens lastig zijn.’

Allemaal prima. Ik geef door aan Johan dat het in Twente en de Achterhoek wel meevalt. Je kunt de Marokkanen er best bij hebben. ‘Laat ze maar komen’, zei een aantal van de bovenstaande zegslieden.
De meesten van hen kaartten wel een probleem aan dat je tussen bovenstaande regels al kon bevroeden.De Marokkaanse voetballertjes, maar ook de andere spelers van buitenlandse komaf en eveneens veel Nederlandse leeftijdgenoten stoppen als ze een jaar of 13, 14, 15 zijn. Dan gaan ze vakken vullen om een paar centen te verdienen. In die leeftijdsfase is het verloop bij de clubs groot. En ze gaan dan niet over op een andere sport. Jammer. Juist die jongens moeten blijven sporten. Al is het tennissen, korfbal of honkbal ipv voetbal. Want de sociale omgeving van een sportvereniging is optimaal voor hen op weg naar volwassenheid.
De KNVB moet dit structurele probleem met spoed aanpakken, want er zijn voetbalclubs die nauwelijks nog een A-elftal op de been kunnen brengen. Of is dit onoplosbaar?

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief