De eredivisie is 60 jaar. Je zag afgelopen weekend oud-spelers op de vaderlandse velden de aftrap doen van de wedstrijden. Kick van der Vall was de uitverkorene bij FC Twente en daar had iedereen vrede mee. Kick is nog altijd actief bij de club en mag – zoals dat tegenwoordig wordt genoemd – als clubicoon betiteld worden. Kick of Eddy Achterberg, Jeroen Heubach of Jan van Halst zelf, stuk voor stuk mannen die slapen op een FC Twente-kussen, prima. Maar bij het zien van de beelden moest ik denken aan Joop Janssen (foto).
Toen de eredivisie van start ging, was Sportclub Enschede de enige Twentse vertegenwoordiger in de hoogste klasse. Het was in die jaren een topclub. Abe Lenstra speelde er, Gerrit Voges en Joop Odenthal. Internationals, spelers waarvoor de liefhebber naar het stadion ging. Helaas zijn de meeste spelers van 1956 overleden. Bij mijn weten zijn van het eerste Sportclub-elftal dat in de eredivisie speelde alleen Jan van de Wint, Joop Janssen, Gerrit Moddejonge en Wim Feldmann nog onder ons.
Onlangs sprak ik Joop. Hij is bijna 80 jaar en nog altijd trainer van de f-pupillen van Sportclub Enschede, de club die hij altijd trouw gebleven is en die hem in 2010 uitriep tot ‘clubicoon van de eeuw’. Hij was linksbuiten, speelde in het Nederlands B-elftal en was wijd en zijn bekend om zijn snelheid, techniek en scorend vermogen. Joop speelde in totaal 199 eredivisiewedstrijden.
Ik vroeg hem wat hij zestig jaar geleden verdiende bij Sportclub. Voor een training kreeg hij 5 gulden. Dat deden ze drie à vier keer per week. Een nederlaag leverde 25 gulden op, een gelijkspel 50 en een overwinning 75. Gelukkig voor Joop en zijn ploeggenoten wonnen ze vaak, Sportclub eindigde het eerste eredivisieseizoen als derde achter Ajax en Fortuna’54. Als hij een goede maand had, kwam hij aan 400 gulden. Is het leuk om de maandsalarissen van enkele spelers van nu – zestig jaar later – even te noemen ter vergelijking? Luuk de Jong beurt 210.000 euro per maand, Arjen Robben 8 ton, Paul Pogba 1,3 miljoen euro per maand en Lionel Messi bijna 4 miljoen. Joop schrok hier niet van. Hij had een baan ernaast (administratief werk op het kantoor van Nico ter Kuile Textielfabrieken) en vermaakte zich uitstekend. ‘Het voetballen was er mooi bij’, zei Joop met een brede grijns hetgeen niet verwonderlijk is, want de man heeft altijd goede zin.
Ik vroeg of immigranten als Abe, Jan vd Wint en Voges hetzelfde honorarium kregen als hij. ‘Wat denk je zelf’, zei hij met dezelfde grijns. Niet dus. Ook toen kregen de aangekochte spelers meer dan de autochtonen.
Maar wat ik ermee zeggen wilde. Het zou leuk geweest zijn dat Joop Janssen, de man die de start van de eredivisie zestig jaar geleden persoonlijk meegemaakt heeft, bij Heerenveen-FC Twente de aftrap verzorgd had.