De Dag van de Duitse Eenwording op 3 oktober staat jaarlijks in de Stadt Münster en de omringende Kreis Gemeinde in het teken van de Münsterland Giro. Deze profkoers staat op de internationale wielerladder één trapje onder onze Amstel Gold Race. Het evenement is echter van zeldzame klasse en omvang en uniek in zijn soort.
Voor de fraaie, barokke façade van de klassieke Universität, in het fraaie en ruime Schloss Park, wordt een enorm promotiedorp en een VIP-tent neer gezet. De profkoers voert de renners over goed lopende wegen door het mooie, schone, golvende Münsterland. Meestal draait de wedstrijd uit op een spectaculaire massasprint. Een afwachtingskoers voor peuters op loopfietsjes veroorzaakt de nodige opwarming.
Het Jedermann Rennen vormt een zeer bijzonder onderdeel van de wielerdag. Vanaf acht uur ’s morgens starten in totaal rond de 3.700 wannabes die een 140, 110 of 70 kilometer lang parcours gaan afleggen. Volledig afgezet en verkeersvrij. De renners zijn voorzien van rugnummer en chip voor tijdsregistratie en kunnen zich voor één dag prof wanen.
Ons prachtige Overijssel is eveneens zeer geschikt voor fietsers van allerlei pluimage. In de schoot van de Ronde van Overijssel is in 2013 het plan 365 Dagen Rond in Overijssel ontstaan waarin de fiets een centrale plaats heeft gekregen. De oudste Overijsselse zelfs Nederlandse wielerclub Immer Weiter (1871) is recent door gepassioneerde (oud)renners, ondernemers en bestuurders nieuw leven ingeblazen. In het plan past ook het aanhalen van de fietsbanden met onze oosterburen in het kader van de Euregio-samenwerking.
Een groepje oud-renners en fanatieke fietsers, ondermeer bestaande uit Michiel Vincent (voorzitter Ronde van Overijssel), Rob Kleinsman en Edo Elfrink (sponsorcommissie Ronde van Overijssel) en uw columnist gingen sfeer opsnuiven en namen maandag deel aan de 140 kilometer. Jedermann Rennen. We verbaasden ons over de professionele organisatie en het veilige parcours. En de aanstekelijke Begeisterung rondom de evenementen. Daar kunnen we nog wat van opsteken!
Fietsen organiseren is echter nog iets anders dan fietsen leren. Het bij momenten irritante ‘koersgedrag’ van sommige als profs vermomde Duitse toerrenners (niet te verwarren met Tourrenners) tijdens het Jedermann Rennen zorgde voor soms gevaarlijke situaties. Wij konden diverse heerschaften niet overtuigen van het feit dat met de wind van links ook de volledige weg vanaf de linkerkant benut diende te worden. Met de ketting naar rechts bleven zij als koppige, autistische koersezels langs bermen en over vuile vluchtstroken rijden van de ruim bemeten Duitse wegen. Onderwijl iedereen dwingend ook de winderige risicozones ‘op het kantje’ op te zoeken. En dan klagen dat zij steeds alleen het werk moesten opknappen. Doortrappen op rotondes en in bochten zorgde voor valpartijen, de gladde, natte kinderkoppen in de sfeervolle dorpen waren soms te veel voor de keikoppen.
De overwinning van John Degenkolb was zeer overtuigend. Die heeft dan ook in een Nederlandse ploeg geleerd hoe de kinderkoppen overweldigd dienen te worden.
Theo de Rooij