Paniekvoetbal?
Er is echt wel wat te doen over de korrels op de kunstgrasvelden, je kunt zelfs spreken van enige paniek na berichten, dat de gebruikte korrels mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Bijna alle bestuurders van sportverenigingen kwamen in spoedvergaderingen bijeen, want tegenwoordig heeft iedere zichzelf respecterende vereniging wel één of meerdere kunstgrasvelden in gebruik. Voor amateurclubs is dit een uitkomst, want van dit soort velden kunnen sporters ongeacht de weersomstandigheden gebruik maken. Prima oplossing en tot nu toe iedereen tevreden.
Zelfs in het betaald voetbal zijn er in Nederland een paar clubs die op kunstgras hun wedstrijden afwerken, maar daar zijn de meningen beslist over verdeeld. Het argument van de belastbaarheid gaat niet op, want het hoofdveld van een betaald voetbal-organisatie wordt vaak alleen voor wedstrijden van het eerste elftal gebruikt en bij hoge uitzondering mag een ander team dit veld bespelen.
Terug naar de mogelijk gevaarlijke korrels en wat nu te doen? Er zijn verenigingen die de velden tot verboden gebied verklaren, er zijn verenigingen die de E-tjes en de F-jes niet meer laten voetballen op de kunstgrasvelden en er zijn verenigingen die afwachten tot het onderzoek van de RIVM 12 december wordt uitgebracht en tot die tijd de richtlijnen van de KNVB volgen. Die geeft aan dat keepers beter beschermende kleding kunnen dragen en dat je na afloop van de wedstrijden of de training moet douchen. Het is duidelijk dat er verschillend over wordt gedacht en het is natuurlijk ook best een dilemma voor de bestuurders: Stel nu eens dat het echt gevaarlijk voor de gezondheid is om op een kunstgrasveld te spelen, dan kan iedere dag dat je op zo’n veld speelt, mogelijk verkeerd aflopen. Niet alleen voor de gezondheid van de spelers maar ook voor de verenigingen. Wat te denken van mogelijke claims richting de sportverenigingen als straks blijkt dat het werkelijk slecht is voor de gezondheid? Overigens moet die duidelijkheid volgens mij ook wel voor 12 december gegeven kunnen worden, maar dat kan ik niet hard maken.
Afgelopen vrijdag heb ik met de Old Stars Twenterand weer getraind op het kunstgras bij Voorwaarts in Westerhaar-Vriezenveensewijk, een verdacht veld met zwarte korrels. Bij ons geen slidings en tackles en tegen sommigen werd nog eens extra gezegd, dat ze de korrels vooral niet in hun mond mochten stoppen. Dat de trainingspakken aan bleven hoefde niet eens extra gememoreerd te worden, dat is binnen de groep standaard zodra de temperatuur onder de twintig graden komt. Ook mutsen en extra dassen worden onderdeel van onze trainingskleding als de ‘r’ in de maand is en er wordt vooral niet te hard gelopen, sterker nog, dat is bij Walking Football pertinent verboden, dus bij ons spatten de korrels ook niet hoog op. Wij gaan na afloop altijd uitgebreid douchen, want we zijn maar wat trots op onze afgetrainde lichamen en delen dit graag met de groep. Ik maak mij dan ook totaal geen zorgen, dat er mogelijk door het trainen op een kunstgrasveld een voortijdig einde aan mijn voetbalcarrière zou kunnen komen.
Ik overdrijf hier natuurlijk en probeer wat grappig te zijn, maar wil daarmee niet aangeven dat ik het geen belangrijk onderwerp vind, allesbehalve dat. Dit moeten we echt heel serieus nemen, dus snel en goed onderzoeken. Maar het is ook mogelijk, dat we achteraf moeten concluderen, dat we deze berichten met een korreltje, van welke samenstelling dan ook, moeten nemen. Wat ik echter niet begrijp is dat dit nu pas aan de orde komt, terwijl deze derde generatie kunstgrasvelden (met de korrels) al vanaf 1996 in gebruik zijn. Ik hou van voetbal, maar aan paniekvoetbal heb ik een donderse hekel.
Chris Walraven
Ik hoor in deze discussie maar heel weinig van de Koninklijke Ten Cate. Waar is de producent en nemen zijn nog hun verantwoordelijkheid! Het is toch een “Koninklijk product”. Ik zou als Ten Cate zijnde de onderste steen boven willen krijgen en de leverancier van deze korrels eens flink op de spreekwoordelijke ‘korrel’ willen nemen. Ten Cate houdt zich stil, heel stil en dat vind ik opvallend. Een product waar ze miljoenen aan verdient hebben en ze zwijgen in alle talen.
Wat moet Ten Cate zeggen dan ? In Almelo zitten er ingedroogde konijnenkeutels tussen het plastic, dat jij dat niet weet.