OLDENZAAL – Quick’20 is een van de veertien voetbalclubs uit de tweede en derde divisie die gestraft zijn met aftrek van drie punten vanwege het niet voldoen aan het de arbeidsovereenkomsten regel. De Oldenzalers weigeren zich neer te leggen bij die straf en gaan in beroep tegen de beslissing.
Quick’20
Quick’20 voorzitter Gerard Heskamp is duidelijk: ‘Wij hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat we niet zouden gaan voldoen aan de arbeidsovereenkomsten regel. Aan de ene kant komt de straf dus niet als een verrassing voor ons, maar omdat we nog altijd in gesprek waren met de licentie commissie, komt de uitspraak wel onverwacht.’ De instelling van Quick’20 is vanaf begin af aan duidelijk geweest. ‘Wij leiden zelf spelers op en proberen op die manier zo hoog mogelijk te spelen. Een alternatief is er voor ons ook niet. Wanneer je gaat werken met arbeidsovereenkomsten, dan zal dat geld ergens vandaan moeten komen. Dan moet je of ergens gaan snijden, bijvoorbeeld in de jeugdopleiding, zoals sommige clubs doen, of je beland in de rode cijfers. Het enige alternatief is dat je bewust gaat voorkomen dat je promoveert. Kom je wel in de situatie dat je kans maakt op promotie, zou je bewust wedstrijden moeten laten lopen. Wij hebben vanzelfsprekend een sportieve ambitie, maar ook de verantwoordelijkheid financieel gezond te blijven.’
Twintig clubs
Quick’20 staat in die zienswijze niet alleen. Een groep van twintig clubs hebben zich verenigd en gaan samen de strijd aan met de KNVB. ‘We zullen in eerste instantie beroep aantekenen tegen deze beslissing. Levert dat niets op, dan volgt er mogelijk een kort geding, om zo de zaak terug gedraaid te krijgen’, is Heskamp duidelijk.
Licentiecommissie
De voorzitter zet wel meer vraagtekens bij de manier waarop de beslissing tot stand is gekomen. ‘Op het moment dat de nieuwe voetbalpyramide werd opgezet promoveerden wij net naar de derde divisie. We hebben dus nooit inspraak gehad in deze opzet. We hebben we met de licentiecommissie gesproken. Die gaf destijds aan dat er aan de opzet nog het nodige gefinetuned moest worden en dat er soepel met de regels omgegaan zou worden. Dat blijkt wel het geval met enkele andere regels waar sommige verenigingen niet aan voldoen. In die gevallen geeft de KNVB extra tijd om de zaak op orde te brengen, maar niet bij de regel over de arbeidsovereenkomsten.’
Vervolg
De clubs hebben tot 1 februari om in beroep te gaan. Op 1 maart is er een nieuw peilmoment, waar een nieuwe straf van drie punten kan volgen. ‘Het gaat er nu om het hoofd koel te houden, er actief bij betrokken te blijven en te hopen dat het gezonde verstand uiteindelijk zegeviert. Over de uitkomst is nu echt nog niets te zeggen, maar ik heb in elk geval alle vertrouwen in het proces waar we nu ingaan’, kijkt Heskamp vooruit.
Quick’20 betaalt alle spelers een bedrag. Zij noemen dit een onkostenvergoeding en zal maximaal € 1500 per jaar zijn. Daarnaast zijn er spelers die maatschappelijk “voortgeholpen”worden door Quick’20 via haar samenwerkingsverbanden en sponsoren. Zelf opleiden is deels waar: in de huidige selectie bevinden zich een flink aantal spelers die van ‘buitenaf’ komen.