Zondag 24 november 2024
Twentesport

Bijzondere winnaars in 65 edities Ronde van Overijssel

Geplaatst op 5 mei 2017 door   ·   Geen reacties

De historie van de Ronde van Overijssel, die morgen de 65ste editie beleeft, begint op zaterdag 16 augustus 1952. Na 197 kilometer toont Piet Smit zich het snelste van de tachtig deelnemers door in het Volkspark van Rijssen de eindsprint te winnen. De blonde Amsterdammer won – naast eeuwige roem – een fiets. In 1960 zegevierde Jan Janssen, de man die vier jaar later wereldkampioen werd in Sallanches en in 1968 de Tour de France op zijn naam schreef. Hij is daarmee de meest aansprekende naam op de erelijst. En zo zijn er vele historische anekdotes en feiten die tot de verbeelding spreken.

Zo kunnen veel wielerkenners zich ongetwijfeld nog herinneren dat in 1971 Cees Bal won én verloor, omdat hij vlak voor een aanstormende trein een overweg passeerde en door de jury werd gediskwalificeerd. De start van de eerste Ronde van Overijssel was overigens lange tijd onzeker, omdat het ministerie van Verkeer en Waterstaat de organisatie verbood om van de rijkswegen gebruik te maken. Pas kort voor de start werd de vergunning afgegeven… Of neem het jaar dat de routepijlen door de hevige regenval wegspoelden. Zo heeft elke editie haar eigen historie.

Jan Lenferink, eerste Twentse winnaar – 1974
Het was in 1974 de Tubbergenaar Jan Lenferink, die als eerste Tukker de ronde van Overijssel op zijn naam wist te schrijven, nadat in de buurt van Enschede een kopgroep ontstond met daarin de latere winnaar.

Herman Snoeijink, klassieke zege – 1978
‘Tjonge, tjonge wat ben ik blij met deze klassieke zege! De overwinning betekent een van de hoogtepunten in mijn wielercarrière’, was de reactie van Herman Snoeijink bij zijn eerste winst in 1978 van Overijssels Mooiste. De beslissende aanval kwam op een kleine tien kilometer van de streep in Rijssen. Frits Pirard ontsnapte en Snoeijink was mee. Op de Karel Doormanstraat was de Denekamper de sterkste voor Frits Pirard en de Drentse coureur Bert Wekema.

Arie Versluis, winnaar na gesteggel – 1979
Hoe anders was het in 1979 toen na 192 kilometer het publiek een kopgroep van negen richting de finish zag komen. Het was de geblokte Jan Feiken die de armen juichend omhoog gooide bij de passage finishlijn. Terwijl Feiken met zijn ploegmaten van Union de overwinning vierde, stapte een woedende Snoeijink naar de jury met een protestbriefje. ‘Ik protesteer. Feiken trok me aan mijn shirt in de laatste meters en doordoor ontging mij de overwinning’, aldus een teleurgestelde Snoeijink. Harry Middeljans (ook toen al) riep Jan Feiken reeds op voor de huldiging toen plotseling werd omgeroepen dat Feiken terug werd gezet naar de laatste plek van de kopgroep. Na wat gesteggel over en weer kreeg de Groninger van wedstrijdleider Wim Jeremiasse te horen dat de jury bleef bij het besluit. Arie Versluis (Ameide) was de lachende derde en ging met de overwinning aan de haal, voor Herman Snoeijink en Wierdenaar Wim Albersen (nog altijd actief als chauffeur in de koers). In 1980 nam Snoeijink gepast wraak door de ronde voor de tweede keer op zijn naam te schrijven. In 1986 was Rob Harmeling de sterkste in Overijssels Mooiste.

Rudi Kemna, weer een Overijsselse winnaar – 1997
Elf jaar duurde het voor er weer een Overijsselse winnaar gehuldigd kon worden. In een sprint met een grote groep was het Rudie Kemna, die winnend over de meet kwam. Kemna beleefde in 1997 een sterk seizoen. Hij won dat jaar ook de Omloop van de Kempen en de GP Wieler Revue in ’s-Heerenberg.

Tayeb Braikia, eerste buitenlandse winnaar – 1998
Het jaar erop controleerden de mannen van de Giant-Löwik-P&O de koers. Elke renner had een vrije rol. ‘Ik was zo dichtbij en dan verlies ik van een onbekende renner’, mokte Bart Boom naderhand. Pas toen Bart hoorde dat Braikia ook mannen als de Italiaan Minali en de Aussie Robbie McEwen al eens de maat had genomen, verdween er iets van zijn teleurstelling. ‘Ik heb toch niet van zomaar iemand verloren’, zei concludeerde de Enternaar berustend. De Deen Tayeb Braikia ging na 47 edities de boeken in als eerste buitenlandse winnaar van Overijssels Mooiste.

Bart Boom, de laatste Overijsselse winnaar – 2000
De droom van winst in de ronde van Overijssel voor Bart Boom kwam uit in 2000. Met een voorbereiding alsof het een militaire operatie was, ging Boom te werk in de weken voorafgaand; luisterend naar het lijf en met doorgedreven trainingen zich voorbereidend op de Overijsselse rondrit. In het clubshirt van de AWV de Zwaluwen ging hij – op de verjaardag van vader Bert – van start in Overijssels Mooiste. Alles viel die dag op z’n plek bij Bartje B. In de voorlaatste plaatselijke omloop ging hij aan. Metertje voor metertje reed hij weg uit het peloton en bleef hij een fel jagend peloton voor. Bart gaf zijn vader Bert misschien wel het mooiste verjaardagscadeau ooit.

Bart Boom was de laatste Twentse winnaar in Overijssels Mooiste. Laten we hopen dat we niet te lang op de volgende moeten wachten.

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief