BORNERBROEK/RIJSSEN – Het bestuur van de Ronde van Overijssel krijgt naar verwachting geld uit meerdere provinciale vleespotten. Dat heeft te maken met de opvatting dat dit wielerevenement, één van de vaderlandse topklassiekers met een indrukwekkende geschiedenis, raakt aan economie, toerisme, sportbeleving, mobiliteit, zorgverlening en maatschappelijke vraagstukken.
Op al deze potten wil het bestuur van de Ronde van Overijssel een beroep doen, waardoor ook niet langer één gedeputeerde alles op het zere been hoeft te nemen, in casu gedeputeerde van Hijum van economie en toerisme, doordat ook zijn collega Boerman van infrastructuur/mobiliteit zijn partij meeblaast en naar rato meebetaalt.
Dit vertelde woordvoerder Theo de Rooij van de Ronde van Overijssel in het Wielercafé dat dinsdagavond plaatsgreep in Bornerbroek. En dat heeft weer te maken met het feit dat Bornerbroek deze keer ‘Dorp van de Ronde’ is. Het aanwijzen van zo’n rondedorp past in het streven en de ambitie van organisatie om het fietsen en dan met name de wielersport in Overijssel 365 dagen per jaar in den brede centraal te stellen. De Rooij wil over niet over bedragen praten, maar liet desgevraagd wel weten dat financiering door de provincie is gekoppeld aan cofinanciering door marktpartijen, zeg maar ondernemers die sponsor zijn van de Ronde van Overijssel.
De koers vindt dit jaar op zaterdag 14 mei plaats. Dat is later dan de gebruikelijke eerste zaterdag van mei, maar daarvoor zijn goede redenen, want in het eerste weekend van mei start in Apeldoorn de Giro. Het schuiven met de dagen komt trouwens politiek en sportief gezien goed uit, want door deze samenloop van omstandigheden ontrolt de koers zich enkele dagen na de besluitvorming over de (combinatie van) subsidies voor de topsportevenement waarover de Provinciale Staten zich eerder die week zullen bekreunen aan de hand van een beleidsplan dat het bestuur van de Ronde van Overijssel in overleg met en na consultatie van veel betrokkenen op papier zetten en bij de provinciale overheid indiende.
Overigens werd in het Wielercafé voor zeker beweerd dat de Giro in 2020/2021 in Twente van start gaat, waar tegen die tijd ook een aardig geldbedrag voor nodig zal zijn.
Daarnaast meldde voorzitter Joop van Nijen van de Stichting Sportevenementen Hellendoorn/Nijverdal dat na het geslaagde en allerwegen bewierookte NK Veldrijden van januari op de Heuvelrug een EK allerminst uitgesloten is. ‘We hebben veel lof gekregen, het parcours is geweldig en we zijn er als organisatie ondertussen helemaal klaar voor.’
OP DE FOTO: Theo de Rooij geflankeerd door de interviewers Harry Middeljans (links) en Ralph Blijlevens (credits Dick Soepenberg/Sportfoto.nl)