De dertig miljoen gaan vanavond naar huize Eijsink in Hengelo. En wat ik dan meteen doe, is een paar miljoen schenken aan de prestatiesport in deze regio. Twente had altijd zwemmers, ruiters, shorttrackers, taekwondoka’s en wegrenners die zich konden meten met de wereldtop. De regio had nog niet zo lang geleden een voetbalploeg die bijna continu Europees speelde, we hebben atleten gehad die Olympische kwaliteiten hadden. Waarom hebben we die toppers niet meer? Talenten zijn er wel, want die zijn er altijd. Maar worden ze gesignaleerd, worden ze wel gescout om daarna een gedegen opleiding te krijgen met professionele trainers, coaches en optimale randvoorwaarden?
Sommige individuele topsporters zijn op de goede weg, een aantal teams is dat ook (Eurosped, Apollo 8, Borhave, Ravijn e.a.), maar de beslissende stap zetten ze niet. Na vanavond ga ik ze met die dertig miljoen op zak helpen.
In veel takken van sport was 2019 in deze regio een mager jaar. Gelukkig hadden we nog een paar excellente wereldkampioenen met Jeffrey Hoogland, de baanwielrenner uit Nijverdal, met de uit Almelo afkomstige wielrenster Kirsten Wild en met handbalster Martine Smeets (foto) uit Geesteren. Zij maken in 2020 zelfs kans, net als misschien wel de voetbalsters Jill Roord, Renate Jansen en Anouk Dekker om op de Olympische Spelen in Tokio een medaille te winnen.
In Hengelo bevindt zich nabij het FBK-stadion sinds een paar jaar het Olympisch Park Twente. Elke Twentenaar die ooit goud won op de Spelen wordt daar geëerd met een boom en een plaquette. Laten we hopen dat de ROC van Twente, die het Park geadopteerd heeft – na Tokio wat bomen moet bijbestellen. Ik reken stiekem op Jeffrey en Kirsten. Martine en de voetbalsters dan? Zou ook kunnen. En hebben ze nog wat extra randvoorwaarden nodig? Wat extra training of een speciaal trainingskampje? Dan trek met die dertig miljoen op zak met plezier nog even mijn portefeuille. En dat geldt dan ook voor talenten die in aantocht zijn. Die kunnen dan eventueel ook rekenen op een paar duizend euro’s.