FC Twente-voorzitter Joop Munsterman in Twentevisie van deze maand: “Misschien is het niet zo slecht om even een jaartje zonder internationaal voetbal op adem te komen.” Is het realisme of is het wishfull thinking? Allebei, wat mij betreft, en dan niet alleen voor FC Twente. Qua voetbal is de eredivisie een van Europa’s leukste competities, maar buiten de grenzen stellen we geen bal meer voor. Zelfs clubteams uit Luxemburg, Bulgarije en Israël zijn sterker dan onze subtoppers en middenmoters. En dan hebben we het nog niet eens over de nationale ploeg, die op de wereldranglijst is ingehaald door Uruguay, Colombia en België.
Onze zuiderburen hebben zich al bijna gekwalificeerd voor het WK in een poule met Kroatië (nummer 10 van de wereld), Servië (43), Wales (52), Schotland (63) en Macedonië (75). Dat is toch andere koek dan landen als Estland (88) en Andorra (200) waarmee onze jongens de grootst mogelijke moeite hadden. Dus niet alleen Europees, ook mondiaal hebben we weinig te vertellen – maar wel veel praatjes.
Natuurlijk staat er geen maat op Barcelona in het algemeen en Messi in het bijzonder, maar Ajax was in Camp Nou bij voorbaat zo goed als kansloos. Daar wil ik dit stukje dan ook niet mee eindigen. Ik vraag uw aandacht voor een punt dat me al langer bezighoudt. Messi scoorde de 1-0 uit een vrije trap, waarmee hij het muurtje passeerde. Dat bracht me op het volgende idee: elke aanvaller mikt op dat kleine gaatje tussen de goal en de muur. Wanneer we als eerste land ter wereld dat muurtje nou gewoon eens weghalen, dan hebben onze tegenstanders geen trefpunt of raakvlak meer om op te mikken. Misschien dat we daarmee onze internationale achterstand kunnen wegwerken en tenminste weer eens winnen van de Luxemburgse nummer vier.
Of we daar de internationale afstand mee kunnen wegwerken, valt te betwijfelen, maar wel vraag ik me ook af hoe effectief in feite een zgn. muurtje is bij een vrije trap van zeg 20 meter. Het zou wat zijn voor trainers als Verbeek en Adriaanse zou je zeggen om dat muurtje, dat het zicht voor de keeper lastig maakt, achterwege te laten en het aan de keeper te laten om een schot van die afstand aan te zien komen en dus te stoppen. Heb ik me al heel lang over verbaasd dat ze allemaal aan dat muurtje vasthouden dat net zo effectief als negatief-verassend kan werk (opspringen, bal er onderdoor, medespeler in de muur die wegspringt, bal aangeraakt door verdediger en van richting veranderd etc.). Maar hoe zou de tegenpartij hierop reageren, ben ik ook benieuwd naar. Heeft Cruijff er eigenlijk nooit wat over gezegd?
De hele voetballerij is één conservatieve bende. We zijn als jaren bezig moet doellijn technologie, op papier duurt een wedstrijd 90 minuten maar in werkelijkheid is de feitelijke speeltijd daar slechts 80% van. Kunstgras is nog steeds bij veel clubs not done, terwijl de velden in o.a. de Arena, bij ADO en Roda JC dramatisch zijn. Nee ze geven liever € 500.000 per jaar salaris uit aan Sulejmani die er niets van gebakken heeft. Bij de pupillen worden de spelertjes al geleerd dat ze bij een vrije schop een muurtje moeten maken en hun handen voor de edele delen moeten houden. Kortom dat krijg je er nooit uit als je al niet bij de basis begint. Welke trainer heeft het lef om de spelers te verbieden een muurtje de formeren bij een vrije schop op tenminste 20 meter! Ik denk dat hij nog geboren moet worden, eenheidsworsten zijn het.