Goed: de contributies van sportverenigingen gaan omhoog. Dat is helemaal niet goed, aangezien dit leidt tot ledenverlies en tot een toename van lieden met de conditie van een bedlegerige longpatiënt.
Vooreerst: wie veronderstelt dat hardlopen in clubverband een voordelige manier van sporten is, slaat de plank mis. Weliswaar is een shirt, een short alsmede een trainingspak ook bij de lommerd voor weinig aan te schaffen, bij de aankoop van een paar loopschoenen slaat de paniek pas goed toe. Immers leidt het rennen op gebruikte of althans stokoude patas onherroepelijk tot fysiek malheur. Het is niet voor niets dat hardlopen – na voetbal – de dubieuze reputatie heeft de meest blessuregevoelige sport te zijn. Want ziet de natuur: beesten die kunnen rennen hebben de beschikking over vier poten of in het geval van een struisvogel over een onderstel waarmee deze een olifant kan omschoppen. De staakjes waarmee u en ik het doen, zijn meer ontworpen om wat heen en weer te schuifelen.
Wie sneller wil wenst zich dempende hardloopschoenen maar deze zijn schrikbarend duur en wie zich vervoegt bij een gespecialiseerde winkel waar uw looptechniek wordt geanalyseerd, zal blij zijn als er beneden de 200 euro mag worden afgetikt.
Dan de contributie. Aangezien de huur of aanschaf van het clubgebouw en de ovale tartanbaan, maar ook de vergoeding van de overigens in onze vereniging meer dan uitstekende trainers worden verdisconteerd, dient het lid fors in de buidel te tasten. Daar zit dan ook nog de verwarming van de kantine en de onroerende zaakbelasting bij. Tel uit je verlies.
Daarom zien wij, trainers, een toename van zwartlopers, herkenbaar aan de kreupele techniek en pijnlijke trekken, een en ander het gevolg van de afwezigheid van een kundig trainer en het bezit van sleetse stappers. Hierdoor lijdt de bezitter van dat verderfelijk schoeisel spoedig aan blessureleed en zal deze uiteindelijk kiezen voor laffere sporten als wandelen met de partner of het volgen van een paar yogalessen.
Als uw gezondheid u lief is: sluit een lening en kies toch voor de georganiseerde loopsport.
Erik Endlich