Chris Froome is voorafgaand aan de start van de Tour de France met afstand de meest besproken renner. Het lijkt me vrij logisch dat, als je dit jaar de Giro wint en in hetzelfde jaar ook voor het klassement gaat in de Tour, de media daar aandacht aan besteden. Helaas ging het niet over deze bijzondere uitdaging, maar of Froome mocht starten. De organisatie van de Ronde van Frankrijk wilde hem weren, omdat zijn deelname schade toe zou brengen aan de wielersport en met name aan de koersen die onder de vlag van de ASO worden georganiseerd.
Froome zoekt, gesteund door zijn ploeg Sky, op alle mogelijke manieren de grens van wat is toegestaan op. Dat doet hij op het gebied van de voeding en voedingssupplementen, op het gebied van de aerodynamica, op het gebied van de techniek van zijn fietsen , maar ook op het gebied van stimuleringsmiddelen. In dit zoeken naar de grenzen vormt Froome echter geen uitzondering, iedere profwielrenner en profwielerploeg is namelijk constant bezig met het zoeken van de grenzen en dat komt omdat de financiële belangen in de wielersport heel erg groot zijn. Je kunt het je, zowel als ploeg en als renner, domweg niet permitteren om dit niet te doen. Maar de grenzen overschrijden mag uiteraard ook niet, een heel dunne lijn dus.
Kennelijk lijdt Froome aan astma en is het hem door de UCI toegestaan, medicatie te gebruiken om de gevolgen hiervan te onderdrukken. Op enig moment is echter gebleken dat hij de toegestane hoeveelheid van dit medicijn heeft overschreden en hiervoor moest hij zich verantwoorden. Tot zover niet zo veel bijzonders zou je zeggen, ook niet dat de media hier uitgebreid aandacht aan hebben besteed en nog steeds besteden. Maar mede omdat de uitspraak over deze kwestie maar op zich liet wachten, werd Froome publiekelijk al wel veroordeeld. Ik begrijp echt niet dat dit onderzoek zo lang heeft moeten duren en waarom de Wada en de UCI hem zo lang hebben laten bungelen. Dat Froome hier een grens heeft overschreden staat vast en juist daarom had hij lopende het onderzoek een startverbod moeten krijgen. Tenslotte had hij zeker wat uit te leggen over deze overschrijding van de toegestane waardes.
Froome is er toch in geslaagd de Wada en de UCI uit te leggen hoe het komt dat er twee keer de toegestane waardes bij hem zijn gemeten. Hij heeft hier kennelijk een plausibele verklaring voor kunnen geven. Ook dit staat sinds een paar dagen vast. Dat de Wada en de UCI echter zo lang hebben gewacht met het bekend maken van de uitslag van het onderzoek en vervolgens ook niets vertellen over de inhoud van de verklaring van Froome is volstrekt onacceptabel. Nu blijft er een zweem van gesjoemel hangen bij het grote publiek en Froome is hier de dupe van. De publieke verontwaardiging over deze gang van zaken moet zich echter richten op de UCI als eindverantwoordelijke en in mijn ogen dus niet op Froome, hij is, hoewel heel erg laat, tenslotte vrijgesproken toch? Maar leg dat het publiek op bijvoorbeeld de flanken van de Alpe d’Huez maar eens uit.
Het is niet ondenkbaar dat er een gek of gekken zijn, al dan niet onder invloed, die het koersverloop van deze Tour zodanig gaan beïnvloeden dat Froome op welke wijze dan ook, niet in staat wordt gesteld te koersen en het gevecht om de gele trui aan te gaan. Het publiek mag zich natuurlijk nooit mengen in deze strijd, maar helaas valt dit deze Tour niet uit te sluiten. Deze soap is slecht voor de wielersport, maar dat is wat mij betreft volledig te wijten aan de UCI. Ik hoop van harte dat het bij deze constatering blijft.
Chris Walraven