Zaterdag 23 november 2024
Twentesport

Go Ahead ademt traditie

Geplaatst op 23 augustus 2021 door   ·   1 Reactie

Waarom is Go Ahead Eagles een aanwinst voor de vaderlandse eredivisie en dan ook nog met Twentse reminiscenties? Daar zijn drie antwoorden op te geven, die er alle drie ingaan als koek, wat ook wel weer typisch Deventer is. Immers, niet een koekstad, maar dé koekstad. Go Ahead is een traditioneel voetbalbolwerk, met een rijk clubverleden, een schitterend stadion en in de loop der jaren illustere spelers. Daarom is het mooi en goed, vermoedelijk dankzij goddelijk ingrijpen, dat Kohet terug is op het hoogste niveau.

Weliswaar ligt Deventer aan de Regge noch aan de Dinkel en dus heet het geen Twentse voetbalclub te zijn. Dat is de facto juist, want de Eagles voerballen zo ongeveer in de uiterwaarden van de IJssel, wat dan wel meteen de mooiste rivier van Nederland. En ik kan het weten, want heb er meermalen gefietst, en ook gebruik gemaakt van een pont. Op één van die ‘veren’ heb ik ooit Henk van Ulsen geïnterviewd, een door mij bewonderde acteur uit Kampen, aan wie ik een eeuwige liefde voor de kunstschilder Jan Voerman heb te danken, vanwege diens de ‘gezichten op de IJssel’.

Ik geef toe, het weinig met sport te maken, hoewel daar ook nog wel een discussie over mogelijk is, net als over de voetbalstad Deventer. Ik wil de stelling wel verdedigen dat Go Ahead Eagles ook een Twentse club is (en – zij het in mindere mate- ook een Apeldoornse), wat te maken heeft met de uitstraling van de club. De scheidslijnen zijn aan de Regge gebonden, dat dan weer wel. Ik ken flink wat Go Ahead-fans in Goor en Delden en ook in Nijverdal en Hellendoorn.

De meest prominente is vermoedelijk makelaar Edwin Mulder uit Hellendoorn, commissaris bij de club, maar ook veel politici uit Nijverdal hadden en hebben de loop naar de Vetkampstraat er aardig in, vooral ondernemers en politici, maar ook de gewone man uit Hellendoorn-Nijverdal ging naar Deventer voetbal kijken.

Wellicht heeft dat ook te schaften met grote spelers die van de Heuvelrug kwamen om in het roodgeel van de adelaar te voetballen, bij de club van de legendarische Leo Halle – roemruchte spelers togen van het Reggedal en de Hellendoornseberg naar het stroomdal van de IJssel, met als belangrijkste iconen vader Kas en zoon Wim Woudsma.

Op bijgaande foto Kas Woudsma, keeper van het Nederlands Elftal, in 1953, bij de interland tegen België.

Han Pape

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Toon Schuiling says:

    Goed om weer eens wat te lezen van de oude meester Pape. Was ‘m wat uit het oog verloren. Overigens is het in Deventer en omstreken Kowet maar dat mag de pret niet drukken.




Archief