Yvonne van Gennip is voor eeuwig en altijd (sommige dingen verdienen het met twee synoniemen te worden aangeduid) de Queen of Calgary. Ze won in 1988 bij de Olympische Winterspelen drie keer goud: op de 1.500, de 3.000 en de 5.000 meter, waarvan de laatste twee met een wereldrecord. Daarna won ze dat jaar nog goud op het WK.
Van Gennep was een volksheldin, werd geknuffeld en gekoesterd en waar ze ook verscheen toegejuicht. Dat zal er ook te maken hebben gehad met het onverwachte succes, want ze kampte in de aanloop naar de Olympische Winterspelen met een blessure die ze voor pers en publiek had verzwegen. Nee, ze loog er niet over, ze zei er niks over, want wilde uitgaan van eigen kracht, door de pijn heen.
Naderhand kwamen er verhalen over het gebruik van doping in omloop, die Van Gennip pertinent en emotioneel van tafel veegde. Ze kon zich goed verdedigen en er was destijds geen spoor van bewijs tegen haar, in de jaren daarna evenmin. Van Gennip besloot de politiek in te gaan en kandideerde zich voor het CDA in de gemeenteraad van Haarlem, een functie om een betere wereld te maken, onverkiesbaar. Dat is eigenlijk maar goed ook, want politiek, want het vergt andere capaciteiten dan schaatsen.
Van Gennip kan beter de wereld op een andere manier beter te maken. Bijvoorbeeld via haar ervaringen in de sport, het belang van breedtesport voor topsport, en daar dan politici van overtuigen. Dat is ze precies wat ze nu gaat doen, want met haar Talent Fonds gaat ze verbinden met Topsport Overijssel. Er komt een gezamenlijk crowdfundingplatform voor Overijsselse talenten. Op Talentboek Overijssel kunnen de talentvolle sporters en teams zich professioneel presenteren en zo in contact komen met donateurs en sponsoren.
Dat is toch mooi, zeker voor de sport in het algemeen en de schaatssport in het bijzonder, want met Gianni Romme als directeur van de IJsbaan in Enschede en het stimuleringsfonds van Yvonne van Gennip liggen er mogelijkheden. ‘Mijn drive is om het voor ieder kind met talent mogelijk te maken om zich optimaal te ontwikkelen, ongeacht de financiële situatie’, aldus Van Gennip. ‘Als jong schaatstalent was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de financiering van mijn topsportcarrière. Daardoor kon ik me zorgeloos richten op mijn trainingen en steeds beter worden. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mijn drive is om het voor ieder kind met talent mogelijk te maken om zich optimaal te ontwikkelen,
ongeacht de financiële situatie.’
Het is maar goed dat Winterkoninkje, zoals Van Gennip nu al 32 jaar wordt genoemd, niet verkommert in de gemeenteraad van Haarlem, zoals het ook goed is dat Tommy Beugelsdijk niet voor de Groep De Mos in de raad van Den Haag is gekozen. Dat geldt eveneens voor Regilio Tuur bij 55+ in Rotterdam en voor René Eijkelkamp bij Gemeentebelangen Dalfsen.