Toon mij uw boodschappenkar en ik vertel u wie u bent. De grote winnaars van de uitbraak van het coronavirus zijn vooralsnog de online winkelplatforms en supermarkten. In onze hedendaagse maatschappij is big data goud geld waard. Ken je klant, voorspel zijn gedrag, beïnvloed hem met gerichte campagnes via sociale en andere media en klop zijn portemonnee leeg. Het levert een datazee op, ook uiterst waardevol voor andere fabrikanten en aanbieders van goederen en diensten.
Hoofdschuddend liep ik regelmatig in het pre-coronatijdperk door de supermarkt. Gluren in de karretjes van de buren levert veelzeggende informatie op over de leefstijl van de duwers. Na jarenlang scannen van boodschappen, bonuskaarten en spaaracties hebben grootgrutters volledig in het snotje wat de regelmatige bezoeker aan de winkel verstookt aan calorieën, koolhydraten, vetten, alcohol, peuken, verse groeten, vleeswaren, enzovoorts. En hoe hij er fysiek aan toe is.
Het belang van gezonde voeding, gecombineerd met voldoende beweging, niet roken, zeer matig alcoholgebruik en een zoveel mogelijk stressloos bestaan wordt in de kantlijn aangehaald als een belangrijke manier om aan de gevolgen van corona het hoofd te kunnen bieden. Een beetje gedisciplineerd sporter snapt dat overigens allang.
Overheid en leefstijl mogen van de burger echter geen verstandshuwelijk aangaan. We verwachten van vadertje staat puin ruimen in plaats van preventie. En kunnen immers uitstekend zelf bepalen wat we eten, drinken, slikken, inhaleren, zuipen, snuiven en spuiten. Daar weten de supermarkten, cafés, discotheken en festivals alles van. Treurige beelden van rijen wietverslaafden voor sluitende coffeeshops gingen de wereld over. Met megapakken toiletpapier hamsterhysterisch hoog opgestapelde boodschappenkarren zijn een slecht voorbeeld. En kondigt een grote boodschap aan: je hebt helaas maar een paar gekken nodig om de boel in de stront te laten lopen.
In een glashelder betoog verklaarde de charismatische neuropsycholoog Erik Scherder deze week het onmiskenbare positieve effect van sportief bewegen op de werking van ons brein, denkvermogen, afweersysteem en lichaam. Een stevige, zonnige fietstocht, duurloop of wandeling doet je goed. Maar dan wel in je uppie. Kwestie van gezond verstand, veel mensen hebben dat gelukkig al begrepen. Zorg goed voor jezelf. Dat is het beste dat je voor je medemens kunt doen.
Theo de Rooij
Zag ook mensen met veel pakken toiletpapier.
Dacht dat die het verkeerd begrepen hadden en dat ze thuis “op de rollen gingen zitten”
Hoop dat ze deze column lezen en er (naar advies van Scherder) lekker in het komende zonnige weer met de fiets (en gezond verstand) op uit trekken. Ik neem het advies zeker ter harte!!!