Het zijn vreemde tijden. Jawel, voor het voetbal in het bijzonder. Spelen zonder publiek. Of in een testopstelling mag het dan wel weer. De ene testgroep met mondkapjes, de andere testgroep zonder mondkapjes. Dit alles om data te verzamelen die moeten leiden naar het veilig organiseren van evenementen komende zomer. Kan het wel, kan het niet, zonder mondkapje, met of zonder testbewijs bewijs. Of Is het stiekem de bedoeling om bij de eerste testgroep te testen hoe een groep reageert als een groep monddood wordt gemaakt, met mondkapje.
Er is alle aanleiding om dat te denken vanwege het Wereld Kampioenschap Voetbal dat in Qatar wordt gespeeld. Immers de persconferentie van afgelopen dinsdag staat bol van de ontkenning of, in ieder geval, het ontwijken van directe antwoorden. Wil je in stadions spelen waar sinds de toewijzing van het toernooi ruim zesduizend arbeidsemigranten de dood vonden? Frank de Boer, de bondscoach van het Nederlands elftal en twee jaar actief in dat land, speelt rustig het spelletje mee. Hij snapt de ophef om in Qatar het WK af te werken maar vindt het vooral een politiek gebeuren en dat mag de sportiviteit niet in de weg staan. Voor Frank de Boer is het een extra bijzonderheid; zijn broer Ronald was toendertijd ambassadeur van het WK-bid-boek om het WK naar de woestijn te halen. Maar hoe laat je nu zien dat je eigenlijk tegen het spelen in Qatar bent: “Als we daar zijn, zullen we er aandacht aan moeten schenken”. Maar op de vraag, hoe dan? Dat is dus nog niet bekend. Volgens de bondscoach blijft dat mede afhankelijk van wat de FIFA doet.
De tijdelijke aanvoerder Giorginio Wijnaldum heeft blijkbaar mediatraining gehad. Tijdens dezelfde persconferentie kwam er een ontwijkend antwoord op de vraag waarom je als speler van het Nederlands Elftal beter thuis kan blijven. Volgens Wijnaldum is er een gesprek geweest met de bestuurders van de KNVB. In dat gesprek werd de conclusie getrokken dat het beter is dat het Nederlands Elftal toch gaat.
Hoe zal het zijn als het Nederlands Elftal de voorrondes niet haalt. Gezien de resultaten is dat zeker een optie. Alle testen en oefenduels ten spijt, een duidelijk ‘nee’ zal er niet komen. Als dat wel zo is, dan heeft Nederland een punt gemaakt, al of niet op het veld. Het balletje kan raar rollen, soms ook de goede kant op. Maar dat betwijfel ik.
Gerard Kokhuis