Mooi om te zien en te lezen hoe de afgevallen landen hun wonden likken. Hoe ze in hun zoektocht naar oorzaken en excuses tot bizarre analyses komen. De Duitsers spannen de kroon. Sommige spelers zouden in het holst van de nacht aan het gamen zijn geweest. Ze zouden er zelfs verslaafd aan zijn. Daardoor werd de wifi in het hotel uitgeschakeld en daardoor waren dan weer de overige spelers boos. Feit was wel dat de Duitsers de Duitsers niet waren. Ze hadden op dit WK geen goeie aanvallers en creëerden geen kansen.
Je kunt ook de bondscoach de schuld geven, zoals in Argentinië gebeurde met Jorge Sampaoli. Hij had de juiste elf bij elkaar moeten zetten en dat deed hij niet volgens vele Argentijnen. Anderen vinden dat hij beter had moeten inspelen op de kwaliteiten van Messi. Zit iets in.
Je kunt de scheidsrechter de schuld geven. Kijk maar even wat de Spaanse kranten schreven over hun uitgeschakelde elftal. Bjorn Kuipers (foto) was de zondebok. De scheidsrechter uit Oldenzaal had de Spanjaarden een penalty door de neus geboord, zo vonden ze en weg was de wereldtitel.
De vedette van het elftal, de man die doorgaans voor twee telt, die het elftal op sleeptouw neemt, kan ook de schuld krijgen. Dat gebeurde in Brasil, het land dat in mijn lijstje als eerste had zullen eindigen, maar door de Belgen werd geëlimineerd. Ik baal nog steeds van zoveel pech. In Brazilië is voetbal de muze van de massa, zoals een dichter ooit eens schreef. De Brazilianen ademen voetbal, ze zijn eraan verslaafd. Echter sinds de teleurstelling van het WK in eigen land in 2014 met oa de 7-1 nederlaag tegen de Duitsers, lijkt het wel of de Braziliaan de teleurstelling van de uitschakeling wat sneller afdoet met een soort van schouderophalen. Ze hebben bovendien door de crisis waarin het land verkeert, wel wat anders aan hun hoofd dan dagen achtereen treuren en foeteren vanwege de uitschakeling.
Als er dan toch een nationale pispaal moet worden opgericht, dan is dat de verwende Neymar junior. De Brazilianen noemen hem als eerste als je vragen stelt over de mislukte operatie in Rusland. Vooral tegen de Belgen kreeg de sterspeler geen poot aan de trapper en dat namen miljoenen Brazilianen hem zeer kwalijk. Coutinho was ook nergens te vinden in die wedstrijd, maar hij gaat vrijuit. Neymar had het voortouw moeten nemen.
Zeker is wel dat veel politici bij de aanstaande verkiezingen in Brasil met veel plezier een eventuele wereldtitel als belangrijk propagandamiddel hadden willen inzetten om stemmen te winnen. Dat is al vaker gebeurd in het verleden. In Brazilië lopen de jaren waarin het WK wordt gehouden en de verkiezingen nagenoeg gelijk op. Maar de wereldtitel zit er niet meer in. De Braziliaanse politicus die de publieke opinie in zijn voordeel wil beïnvloeden, zal een ander propagandamiddel moeten zoeken.
En wat het WK betreft, ik ga nu voor de Fransen.