Het wielerseizoen is begonnen. Omloop Het Nieuwsblad heet de koers die beter bekend staat als Omloop Het Volk. Waarom juist die koers traditioneel het begin is van het seizoen, heeft nog nooit iemand me kunnen vertellen. Gewoon omdat het zo is. En dan is het ook zo, ja?
In het wielerpeloton mag sinds dit weekend niemand meer met oortjes rijden. Er is dus geen communicatiesysteem tussen de teamleiding in de auto en de renners. Hierdoor worden er volgens de UCI minder afspraken gemaakt en rijden de renners weer meer op eigen kracht en inzicht.
De Nederlander Sebastian Langeveld had dit weekend veel eigen kracht en inzicht. Hij schreef de overwinning op zijn naam door in een zinderende sprint Antonia Flecha te verslaan. Door het dolle was Langeveld. Eindelijk een grote koers in zijn boekje. In 2006 won hij bijna het NK op de weg. Hij reed toen niet voor Rabobank, maar nog voor Skill-Shimano. In die koers werd er via de oortjes merkwaardig genoeg besloten dat de overwinning naar Michael Boogerd zou gaan. Niet veel later tekende Langeveld zijn contract bij Rabobank.
In de zomer van 2008 reed Langeveld zijn eerste Tour de France, voor Rabo. Het halen van Parijs was voor hem een grote overwinning. Ik zag de renner die zondag van aankomst. In Parijs, bij een Italiaans restaurant. Hij begroette iemand waarmee ik zat te eten en vertelde over het verloop van zijn eerste Tour. Met een glimlach van oor tot oor. Want de aankomst in Parijs betekende niet alleen het einde van wekenlang zwoegen door het Franse land, maar het betekende ook dat hij zijn vriendin eindelijk weer mocht zien. De zin was al zichtbaar in zijn strakke Rabobroek. “Ik ga haar nú opzoeken’, zei hij. Mét rode oortjes.