Donderdag 21 november 2024
Twentesport

Schouders

Geplaatst op 18 juli 2019 door   ·   2 Reacties

In een sport als voetbal wordt de clubhistorie gekoesterd. Spelersiconen, gewonnen prijzen. Tribunes en stadions vernoemd naar clubhelden die in veel gevallen levenslang aan de club verbonden blijven. De wielersportentourage gaat op een andere wijze om met haar iconen. Vooral als gevolg van de ‘dopingoorlogen’ die afgelopen decennia veelal onder aanvoering van dopingbestrijders en vooringenomen, boekjes verkopende journalisten op het wielerslagveld zijn uitgevochten en welke vele collaterale slachtoffers en lege pagina’s in geschiedenisboeken hebben opgeleverd.

Deze weken kunnen we weer genieten van spectaculaire Nederlandse successen in de Tour de France. Tijdens de eerste rustdag werden de Tour-statistieken van de Nederlandse Jumbo-Visma ploeg opgemaakt. Daarbij werd teruggeblikt tot en met 1996, het jaar dat Rabobank als sponsor haar intrede in het peloton deed. Op dit moment evenaart Jumbo qua overwinningen de succesvolle Rabotours van 2000 en 2006. Rabobank verliet eind 2012 met slaande deuren datzelfde peloton, en partant eraan toevoegend dat zij geen vertrouwen meer had in het zelfreinigende vermogen van een sport en een ploeg waarvan zij op dat moment honderd procent-aandeelhouder was. Ondertussen draagt het merendeel van alle huidige Nederlandse successen in meer of mindere mate het signatuur ‘Rabobank’. De geschiedenis van de huidige Jumboploeg gaat echter veel verder terug, tot 1984.

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw ontstond er een vete tussen twee van de grootste karakters en renners die de Nederlandse wielersport ooit heeft voortgebracht: Peter Post en Jan Raas. Deze leidde in 1983 tot een breuk en het einde van de beroemde TI-Raleigh ploeg. Ploegleider Post ging in 1984 door met Panasonic, ik bleef Post trouw. Renner Raas startte de Kwantum Hallen ploeg, welke tot 1996 diverse sponsor- en gedaanteverwisselingen onderging. Eind 1995 kwam Raas tot een akkoord met Rabobank om vanaf 1996 een groot Nederlands wielerproject op te zetten. Waarbij ook ik werd betrokken.

Raas verliet de ploeg eind 2003 na een fundamenteel meningsverschil met Rabobank over de ‘governance’ van de ploeg. Ik kon met de erfenis van Raas tot de Tour van 2007 verder bouwen aan het project. Tot op de dag van vandaag wordt een aanzienlijk deel van de begeleiding van de Jumboploeg gevormd door mensen die decennia geleden het vertrouwen van Raas en mij hebben gekregen. Diverse voormalige Rabo-renners zijn actief als ploegleider bij andere topploegen. De clubcultuur is gebouwd op sterke schouders en wordt onverminderd voortgezet.

Wielericoon Jan Raas koos ervoor om zich in 2004 levend te begraven in ’s-Heerenhoek. Ik kan het wel begrijpen, maar weet ook zeker dat hij net als ik zal genieten van nog meer geel-zwart succes.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Antoine de Jaeger says:

    ‘Theo, heel juiste analyse ! Na 30 jaar werkzaam te zijn in steeds dezelfde ploeg, waar wij dus ook hebben samengewerkt, ontmoeten wij steeds opnieuw mensen welke hun roots bij Jan Raas liggen en daar gevormd werden!’

  2. Theo says:

    Mooie reactie Antoine! Bedankt




Archief