Zaterdag 23 november 2024
Twentesport

Schraalheid in de Twentse topsport

Geplaatst op 9 januari 2017 door   ·   2 Reacties

Prima die sportverkiezingen van RTV Oost, maar die gaan over de provincie Overijssel. Laten we eens naar onze eigen regio Twente kijken. Het is maar goed dat de gezusters Sanne (links op de foto) en Lieke Wevers aan de weg timmerden in 2016, dat Jorien ter Mors af en toe een paar wereld- en andere titels pakte en dat Kirsten Wild wederom niet te stoppen was op de weg en de baan. Dat zijn fantastische kampioenen, maar voor de rest was de spoeling dun in het afgelopen Olympisch  Jaar en holt het aantal Twentse topsporters dat zich op het wereldtoneel  kan meten met de concurrenten, drastisch terug.

Even terug naar 2013. Nog maar drie jaar geleden. Toen waren Kirsten Wild en  Jorien ter Mors ook al toppers. Bjorn Kuipers floot de finale van Confederations Cup, triatlete Rachel Klamer werd Europees kampioen, bokser Peter Mullenberg won zilver op het EK, springruiter GJ Bruggink werd Nederlands kampioen, zwemster Moniek Nijhuis won brons op het EK, Lieke Klaassen werd topscorer op het WK waterpolo, GJ Verbeek won met AZ de beker. FC Twente deed het toen nog prima en op allerlei andere kampioenschappen van Europa of de wereld stonden Twentse topsporters op de deelnemerslijst.

In Rio was de Nederlandse atletiekploeg groter dan ooit, maar Tukkers waren er niet bij. Waarom deze regio al tientallen jaren geen nationale topatleten meer voortbrengt, is mij een raadsel.
Sinds 1992 stuurden ‘we‘ altijd zwemmers naar de Spelen. In 2016 was er geen een meer over. Waar zijn de opvolgers van Marleen Veldhuis, Hinkelien Schreuder, Job Kienhuis en Moniek Nijhuis? Nog een raadsel.
Wat turnen betreft, de zusjes Wevers zijn top, maar waar blijven hun opvolgsters? Die moeten van TON Almelo komen, dat in de IISPA een prachtige eigen turnzaal heeft, maar nationale toppers brengt de club niet meer voort. Waarom niet?

In het Nederlands handbalteam speelt nog één Twentse (Martine Smeets), in het nationale volleybalteam ook (Maret Grothues) en dat is voor een regio die vroeger uitblonk in deze twee teamsporten, heel mager, met alle respect voor deze twee vrouwen.

Tex Town Tigers was een tijdje geleden haast elk jaar Nederlands softbalkampioen, maar moest de hegemonie wegens geldgebrek prijsgeven. Wel is Britt Vonk intussen een van de beste speelsters ter wereld geworden (zij speelt in Australië) en bestaat het Nederlands team voor een groot deel nog steeds uit oud-speelsters van de Enschedese club.
In de Nederlandse basket-, hockey– en korfbalteams zitten geen Twentenaren, wel in de beide waterpoloteams. Dat is nog altijd prima.
In het Nederlands voetbalelftal zijn ook al tijden geen Twentenaren gesignaleerd. Wat wil je ook, FC Twente en Heracles zijn middenmoters geworden en hun jeugdopleiding is niet meer wat het geweest is. Bij de vrouwen gaat het goed, FC Twente levert steeds weer speelsters aan Oranje en dat is mooi.

Wielrennen konden we altijd heel goed. Maar tegenwoordig levert deze regio haast geen kampioenen meer. Alleen Kirsten Wild (op baan en weg), Jeffrey Hoogland (baan) en Sophie de Boer (veld) kunnen zich meten met de wereldtop.
Bij het schaatsen hoeven we alleen nog maar op Jorien ter Mors te letten. Andere shorttrackers en langebaanschaatsers van naam hebben we niet meer. We zetten de namen van Tuitert, Olde Heuvel (2x), Kleinsman, Voorhuis en Prinsen in de geschiedenisboeken, maar waar zijn hun opvolgers? We hebben nota bene een hoogwaardige kunstijsbaan in Enschede bij de hand.

Ja, ik ben behoorlijk aan het klagen, ik weet het. Jarenlang heb ik de regionale topsport verslagen voor radio en krant. Dat was aangenaam werk, want kampioenen te over. Ik heb me als bestuurslid van het Olympisch Steunpunt (de Stichting Topsport Twente) druk gemaakt voor het faciliteren van aanstaande topsporters, maar anno 2017 is het aantal regionale uitblinkers heel schaars geworden. Ik ben daar bezorgd over. Je hebt ze als regio nodig, iedere tak van sport heeft ze nodig als boegbeeld, als voorbeeld en voor sportjournalisten is het natuurlijk ook prettig als de regio waarin je werkt, bijna voortdurend (inter)nationale toppers voortbrengt.

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Jeroen says:

    Volgens mij is het antwoord heel simpel Gijs. Onze lieve heer heeft nu in onze regio een generatie (top)sporters afgeleverd die niet kunnen meekomen en niveau missen. Dat kan over enkele jaren wel weer anders zijn, maar nu (uitzonderingen daargelaten zoals de dames Wevers) even niet. Vergelijk het maar met het niveau van ons Nederlands voetbal. In de tijd van Cruijff, Van Hanegem en Neeskens en later Gullit, Van Basten en Rijkaard werd ons kleine landje overstelpt met uitzonderlijk talent, dat is nu even niet meer zo. Mede in het licht gezien van het feit dat Nederland, en op kleinere schaal de regio Twente, een hele kleine bevolkt gebied is mondiaal gezien! We zijn soms de klein voor het tafellaken en te groot voor het servet! Maar wil willen wel als kleine natie (lees ook regio) bij het tafellaken horen! Door je beperkingen te kennen als land (lees ook regio) kun je nooit somber zijn Gijs. Verder is het een goede column!

  2. Theo de Rooij says:

    Goede analyse Gijs! Maar het is ook meer dan ooit noodzakelijk om te investeren in sport en bewegen. Ondernemers die hun werknemers in beweging krijgen worden beloond met een hogere arbeidsproductiviteit, lager ziekteverzuim en mensen halen fluitend hun 67 jaar en drie maanden. Ziektekostenverzekeraars hebben nu belang bij een steeds verder ‘groeiende markt’. In plaats van grote budgetten uit te geven aan de traditionele eindejaarszorgpremiesprint zouden de verzekeraars mensen moeten belonen voor goed gedrag via een loyaliteitsprogramma dat mensen stimuleert verantwoordelijkheid te nemen over de eigen gezondheid. Zonder overigens het solidariteitsprincipe los te laten. Een integrale benadering van gezondheid, welzijn, bewegen en sport levert alleen maar winst op.




Archief