Door mijn inactiviteit op trainersgebied dit seizoen heb ik aan de kantlijn het amateurvoetbal in onze regio rustig en beter kunnen volgen. Ik vertel u geen nieuws als ik zeg dat het met het prestatie-amateurvoetbal in onze omgeving niet goed gesteld is. Als je in een stad als Enschede slechts twee eersteklassers hebt (Rigtersbleek/Sparta Ens.), die beide ook nog in de onderste regionen vertoefden en zich net of nog niet helemaal konden redden, dan is dat een feit waarover je moet nadenken.
Ik heb het gevoel dat het prestatievoetbal langzaam wordt verruild voor het recreatieve: “Lekker voetballen, gezelligheid voorop en we zien wel waar we eindigen, zo lang er maar niet geprest en gestrest wordt of teveel geëist wordt!” Dat druist volledig in tegen mijn gedachtegoed over voetbal. Je moet toch als talentvolle voetballer kijken en onderzoeken waar je plafond ligt. Hoe ver kun je komen. Als club moet je toch willen cq nastreven op een zo hoog mogelijk niveau met je eerste elftal te spelen. Deze ambities zie ik langzaam wegebben. Misschien ben ik wel ouderwets en niet van deze tijd.
De toonaangevende clubs in onze regio – Excelsior, SVWZ, Deto en HSC hebben onder de maat gepresteerd. Quick’20 vormt een uitzondering omdat die club al jarenlang een consistent beleid voert, waarbij met name het jeugdbeleid perfect geregeld is. Vaak is “geld” een belangrijke factor, maar niet maatgevend als ik naar voornoemde clubs kijk. Ik denk dat het op een ander vlak niet goed geregeld is. Technische commissies stippelen bij deze clubs het technisch beleid uit. Kunnen trainers die aangesteld zijn wel hun eigen stempel drukken of moeten ze teveel hun oren laten hangen naar deze mensen die de commissies vormen, omdat zij ook een stem in het kapittel willen hebben over de dagelijkse gang van zaken. Zij moeten de rode technische draad op langere termijn bewaken, maar de trainers zijn aangesteld om spelers beter te maken, een ploeg beter te maken en het maximale uit het aanwezige potentieel spelers te halen en niet om de commissieleden te “pleasen“. Als de spelers en de groep niet beter worden en niet op een hoger niveau komen, dan kun je de schuld bij de trainer neerleggen.
Wat de situatie in Enschede betreft is het de hoogste tijd om over fusies na te de denken en niet vooruit te schuiven tot voor veel clubs het water tot aan de lippen is gestegen. Voor de toonaangevende Twentse clubs wordt het tijd voor herbezinning om te kijken of men nog wel de juiste weg volgt.
Ik kan er maar één ding op zeggen: helemaal mee eens!
Opdoeken een aantal clubs, vooral clubs met wanbeleid, zoals Sportclub Enschede..onder Theo werd er nog wat met de jeugd gedaan, nu jagen ze de jeugd alleen maar weg.
Nog nooit zo’n kontkruipers gelul ngehoord
Theo Vonk maakte iedere vereniging kapot
Twente, Tubanter , sc Enschede
hij is te vergelijken met Hans Kraai sr
iedere vereninging presteerde niet onder hem, maar hij was wel de voetbal professor van Nederland.