Donderdag 21 november 2024
Twentesport

Tussen de seksen

Geplaatst op 8 maart 2016 door   ·   1 Reactie

Chris Walraven - 375 - 254Korfbal is een sport waar ik nu werkelijk helemaal niets mee heb. Daarmee doe ik zeker een aantal mensen te kort, maar dat moet dan maar. Natuurlijk zie ik wel eens beelden van zo’n gemengd spelletje voorbij komen en ik probeer er iedere keer weer iets van te vinden, maar tot op heden is mij dat niet gelukt. Hoewel Ons Eibernest onlosmakelijk in mijn gedachten verweven is met dit balspelletje.

Nu las ik in de grootste ochtendkrant van Nederland dat men wetenschappelijk wil gaan bewijzen dat korfbal de kloof tussen de seksen dicht. Ik vraag mij werkelijk af of er in 2016 nog wel gesproken kan worden van een kloof tussen de seksen en als dit zo is, hoe je dan kunt bedenken dat korfbal hierin iets zou kunnen betekenen? Welk genie heeft dit nu weer bedacht? Geld besteden aan zo’n wetenschappelijk onderzoek lijkt mij echt weggegooid geld en dat zou zelfs verboden moeten worden. Wat een onzin, hebben onze wetenschappers niets beters te onderzoeken?

Ik denk dat ik echter wel weet wat hier werkelijk achter zit. Kees Rodenburg, technisch directeur van het KNKV, legt dit namelijk zelf haarfijn uit. Zo’n wetenschappelijk onderzoek moet het belangrijkste wapen worden van de olympische ambitie die deze nationale bond heeft. Korfbal moet en zal een olympische sport worden en daarvoor moet alles uit de kast worden gehaald.

In 1903 is de Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond opgericht en de nieuwe sport korfbal kreeg de volgende twee kwalificaties mee: supermodern en emancipatoir. Dat zal voor 1903 zeker het geval geweest zijn, maar volgens mij zijn beide kwalificaties in 2016 volledig achterhaald. Supermodern kun je deze sport echt niet meer noemen en op het gebied van emancipatie hebben we sinds 1903 zeker heel grote en belangrijke stappen gemaakt. Het is werkelijk heel zwak om anno 2016 nog terug te grijpen op een kwalificatie uit 1903. Dat getuigt niet echt van heel veel eigen kracht.

Rodenburg geeft overigens zelf aan dat hij dit onderzoek niet nodig heeft, hij weet al heel lang dat korfbal de kloof tussen de seksen dicht. Waarschijnlijk put Kees uit eigen ervaring als korfbalspeler en doelt hij hier voornamelijk op het gemengd douchen na afloop van de wedstrijden.

Binnen het IOC kent niemand echter Kees, dus daarom gaat men deze stelling uit 1903 wetenschappelijk onderbouwen. Het lijkt mij verstandig dat het KNKV contact zoekt met Diederik Stapel. Dat lijkt mij de aangewezen persoon voor zo’n wetenschappelijk onderzoek. Bijkomend voordeel is ook dat we op deze manier verzekerd zijn van een wereldkampioenschap. Waar het verschil tussen de seksen allemaal niet goed voor is.

Chris Walraven

 

 

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Veurink henk. says:

    Niet goed voor is of :wel goed voor is…?




Archief