Op het moment dat er een officiële Europese voetbalwedstrijd in een stadion wordt gespeeld, neemt de UEFA de regie in handen. Zo’n stadion wordt compleet aangepast aan de commerciële eisen van de organisatie en de reclameborden van de landelijke of regionale sponsoren moeten wijken voor de sponsoren, waarmee de UEFA contracten heeft getekend. Ook op het gebied van de veiligheid heeft men eisen, want staanplaatsen zijn bijvoorbeeld verboden en er mogen alleen zitplaatsen worden verkocht. Ondanks deze inmenging in de veiligheid krijgt de club, als het misgaat, de schuld en een hoge boete tot aan uitsluiting aan toe. Kortom, als club heb je op dit soort momenten niets te vertellen en ben je geen baas meer in je eigen stadion.
Dat is tot op zekere hoogte ook allemaal best te begrijpen en wat mij betreft moet de UEFA – en voor de FIFA geldt precies hetzelfde – zelfs nog verder gaan. Ik ben namelijk van mening dat de stadions voor deze wedstrijden (knock-out-systeem) ook uitgerust moeten worden met de inmiddels bekende technische hulpmiddelen, zoals doellijntechnologie en videoraadpleging. Dat schijnt best veel geld te kosten, maar op dit moment zijn er al hoge kosten gemoeid met de ombouw van de stadions en niemand kan zeggen dat dit geld er niet is of kan worden gegenereerd. Voetbal is op dit niveau booming business dus waar praten we over? De bedragen die de clubs ontvangen voor plaatsing kunnen best wat minder en de economie groeit, dus de reclame-inkomsten kunnen ook wel omhoog. Dat geld is er en dat kun je beter besteden aan technische hulpmiddelen dan aan steekpenningen of exorbitante salarissen en vergoedingen toch?
Het zal u niet verbazen dat ik deze column schrijf naar aanleiding van de wedstrijd Real Madrid tegen Bayern München, waarin scheidsrechter Viktor Kassei helaas een hoofdrol vertolkte. Het is nooit goed als scheidsrechters een hoofdrol vertolken maar het optreden van deze Hongaar leek echt nergens op. Ik wist niet waar ik naar zat te kijken en moest denken aan het filmpje dat Voetbal Inside regelmatig vertoont over een supporter die een vermoeden heeft van matchfixing. Natuurlijk is Ronaldo een wereldspeler en welke geaardheid hij heeft of wat je ook van hem vindt, voetballen kan hij. Maar hij stond wel duidelijk twee keer buitenspel en dat Casemiro op een paar momenten zijn tweede gele kaart had moeten krijgen in plaats van Vidal, daar hoeven we volgens mij ook niet over te discussiëren. Er zijn geen bewijzen dat Viktor Kassai ergens bij betrokken is, dus ik mag en kan dit ook niet beweren, maar de UEFA moet dit niet willen, ook de schijn moet je namelijk voorkomen.
De financiële belangen voor een club bij dit soort wedstrijden zijn inmiddels zo groot geworden, dat zelfs zes paar ogen kennelijk nog niet voldoende zijn om dit soort scheidsrechterlijke dwalingen te voorkomen. Je kunt van scheidsrechters echter bijna niet meer verwachten dat ze alles goed kunnen beoordelen, het moderne voetbal gaat te snel. Maar deze Kassai en zijn assistenten maakten het wel heel erg bont. Ze zouden wat mij betreft voorlopig geen wedstrijden meer mogen fluiten. Saillant detail is dat Viktor Kassai de eerste scheidsrechter ter wereld was die tijdens een officiële FIFA-wedstrijd (wereld club kampioenschap in Japan 2016) na het zien van videobeelden alsnog een penalty toekende. Ik vind overigens dat Real terecht is doorgegaan, maar de manier waarop moeten we maar snel vergeten, dat was geen reclame voor het voetbal, en sterker nog, het is zelfs een gevaar. Als wedstrijden te vaak worden beslist door fouten van scheidsrechters haken supporters, kijkers maar ook sponsoren af en dat moeten we dus niet hebben.
Chris Walraven