Hebben we net Vaderdag gehad, lijkt het deze week ‘de week van de vrouw’ te zijn. Wat mij betreft mag het alle dagen, behalve dan Vaderdag, de dag van de vrouw zijn. Hebben zij niet alles net even sneller in de gaten? Letten zij niet net even sneller op als we een kruising met dubbele fietspaden passeren? Natuurlijk. En dan nog afgezien wat hun aandeel is in het bestaan van de mensheid. Als menig regeringsleider een vrouw zou zijn, zag onze wereld er totaal anders uit. Hoe, dat weet ik niet maar wel veel vriendelijker en vooral menselijker.
Maar waarom dan het verschil tussen mannen en vrouwen als het om beloning in de sport gaat? Het vreemde is dat enkel mannen die posities bekleden om daar beslissingen over te nemen. Of nog ingewikkelder, heb je als transgender onbeperkt toegang tot inschrijving voor welke sport dan ook? Wie bepaalt dat? Zijn dat weer de mannen?
Hebben vrouwen, die als man geboren zijn, dezelfde kansen of zijn ze zelfs in het voordeel? Wat te doen met een team dat deels bestaat uit transpersonen waarbij spierkracht niet enkel een figuurlijk maar vooral een fysiek voordeel is. Worstelen, zwemmen, voetbal, rugby. Met name deze laatste sport in zake de ‘Rugby League’ heeft publiekelijk de discussie aangezwengeld. “De grote vraag is hoe een balans te vinden tussen het individuele recht om in te schrijven voor welke sport dan ook en deel te nemen tegenover het risico voor andere deelnemers”. Het IOC liet vorig jaar november weten dat geen enkele sporter mag worden uitgesloten van competities vanwege een mogelijk oneerlijk fysieke voordeel. Maar direct daarachter aan laat het IOC weten het over te laten aan de individuele bonden. Achter de schermen worden in andere bonden ook al discussies gevoerd over het in welke vorm de deelname te reguleren is. De zwembond FINA, voetbalbond FIFA en de Atletiekfederatie onderzoeken inmiddels de mogelijkheden en onmogelijkheden van de integratie van transpersonen. Op dit moment wordt er gedacht over een leeftijdsgrens van twaalf jaar waarbinnen de transitie afgerond moet zijn.
Gelukkig kan het Nederlands vrouwenvoetbal deze week zich te goed doen aan gebak. Immers, zij worden nu eindelijk financieel beloond gelijk aan hun mannelijke collega’s. Mag je als transgender nu twee gebakjes of is daar ook al een discussie over? Ben benieuwd of het IOC daar een uitspraak over doet.
Gerard Kokhuis