Begin juli werd de Overijsselse wielerwereld opgeschrikt door een bericht in Tubantia: ‘Bedelen met een ton in kas’ en ‘Oorlog achter de schermen van een wielerfeestje’ chocoladeletterde de krant van wakker Twente. Penningmeester René Borgerink van de Stichting Wielerevenementen Dinkel-land, organisator van drie geslaagde Nationale Kampioenschappen op de weg in Ootmarsum (2008, 2011 en 2014), deed een boekje open over de gang van zaken binnen het bestuur van de Stichting. In de drie krantenpagina’s beslaande ‘scoop’ van journalist Alphons Weierink komen woorden voor als ‘verhitte strijd’ ‘vuile was’ ‘beschuldigingen over fraude en malversaties, verwijten en verdachtmakingen’ ‘een persoonlijk feestje’ ’snoepreisjes’ ‘gemanipuleerde jaarrekeningen’ ‘terreur van aangetekende brieven’ ‘misleiding van gemeenten’ en‘een beerput’. Borgerink manifesteert zich als een klokkenluider die zijn verantwoordelijkheid neemt. Wat overblijft is kinnesinne over een aantal VIP-kaarten en een financiële reserve van een ton.
Borgerink geeft in het artikel aan dat er over de jaarrekening van 2013 al discussie was. Als registeraccountant en penningmeester had hij dus al veel eerder zijn verantwoordelijkheid kunnen en moeten nemen. In plaats daarvan is hij nog drie jaar blijven zitten om nu als klikspaan naar buiten te treden. Om aan de kaak te stellen dat zijn Stichting een reserve heeft opgebouwd van honderduizend euro. Ik zou zeggen: chapeau Borgerink en compagnie! Dan hebben jullie dankzij een goed beleid een gezonde Stichting die tegen een stootje kan. Bij het organiseren van een nieuw evenement en het benaderen van nieuwe sponsors een sterk argument: elk zichzelf respecterend en succesvol bedrijf, bestuur of evenement beschikt over liquiditeiten, is solvabel en kredietwaardig. Volgens mij is dat verplichte leerstof op accountantsopleidingen. Maar ook zaken als vertrouwelijkheid, vertrouwen en discretie zijn van belang.
Het hele stuk in de krant van wakker Twente is een aaneenrijging van insinuaties, reacties en losse flodders. Wat er van het artikel bij mij blijft hangen? Dixit voorzitter Frans Willeme: ‘Het huidig batig saldo wordt besteed aan de wielersport. Alleen hoe weten we nog niet’.
Frans, ik heb nog wel een paar ideetjes! Zoeken we eerst een goeie penningmeester.
Theo de Rooij
Meneer de Rooij,
U presenteert u als een journalist. Ik adviseer u eerst terug te gaan naar de schoolbanken en de essentiële grondbeginselen van een journalist te leren: hoor en wederhoor!
Hr. Borgerink, allereerst, ik ben géén journalist. Ik lees een groot spektakelstuk in mijn krant waar ik part noch deel aan had. Vervolgens trek ik mijn conclusie als lezer-met-een-stel-hersens en schrijf daar een stukje over vanuit mijn eigen waarneming. En misschien zit ik ernaast, maar ik mag en kan als columnist mijn interpretatie over actualiteiten geven. En ik heb u niet gehoord, dat klopt. Maar dat geldt ook voor de ‘andere partij’. Ik hoop dat ‘de partijen’ erin zullen slagen deze stal op korte termijn uit te mesten. Voor iedereen de allerbeste optie en misschien het beste voornemen voor 2017!