Een paar dagen geleden is de Basketball Academie Twente gepresenteerd. Dat gebeurde in de IISPA, de fraaie topsporttempel van Almelo en van heel Twente en omstreken. Het is ff wennen. Maar steeds beter lukt me dat. Topsport in Almelo. Dat was altijd een tegenstrijdigheid van jewelste. Je had Heracles, maar dat was tot voor kort meestal eerste divisie, je had de taekwondoschool van Ben en Thijs Oude Luttikhuis, een enkele keer had je een bevlieging van AKC, je had af en toe een individuele topsporter die zijn neus aan het venster drukte en dat was het dan wat Almelo betreft. De politiek was van mening dat na de ijsbaan in Enschede en de atletiek-arena in Hengelo, de broodnodige topsporthal in Almelo geplaatst moest worden. Hij kwam er, bijna niemand wist wat je er mee aan moest in het nagenoeg topsportloze Almelo, maar zo langzamerhand begint het toch in de vier sportzalen tellende hal naar topsport te ruiken.
De turnsters van BosanTON, een groep talentvolle volleyballers en -sters worden er opgeleid, af en toe wordt er een interland of een internationaal toernooi georganiseerd, de voormalige topclub Pollux gaat er spelen en trainen en nu is er dus ook een basketbalacademie. Dat is een groot woord, maar ik heb sterk de indruk dat de initiatiefnemers onder leiding van topcoach Wim van Ek en oud-international René Ebeltjes het waar gaan maken. De bond werkt mee, zo beloofde de voorzitter ter plekke, het sportbedrijf /gemeente Almelo werkt mee, veel Twentse clubs werken mee. In de verte lonkt een eredivisieclub die misschien wel continu bij de Nederlandse top hoort.
Ik hoop dat er meer van deze academies komen, in Almelo, in Hengelo of Enschede, in Denekamp of Nijverdal, of waar dan ook. De reeds genoemde Wim van Ek deed namens Topsport Overijssel | Regio Twente een onderzoek. Hij bracht alle talentencentra die er in Twente op sportgebied zijn, in kaart. Dat zijn er minstens 25. Overal in Twente worden talenten bij elkaar geroepen om ze extra trainingen te geven, om ze meer te leren dan ze bij de club kunnen doen, om ze op te leiden tot topsporter. Van de FC Twente voetbalacademie tot de stichting Top judo Twente, van de turnsters van BosanTON tot de Tennisfactory, op verschillende plekken in Twente gebeurt het. Sommigen doen het professioneel, anderen doen het amateuristisch, sommigen doen het met weinig geld, anderen hebben een heel aardig budget. Op bepaalde talentencentra gebeurt het elke dag, soms één of twee keer per week. Kortom, het is allemaal willekeurig en provisorisch. En dat is jammer. Van Ek streeft een betere organisatie na, aangestuurd door Topsport Overijssel | Regio Twente. Hij concludeert dat al die opleidingen beter moeten samenwerken, omdat ze veel aan elkaar kunnen hebben, van elkaar kunnen leren. Hij vindt dat er een eenduidige naam moet worden gegeven aan al die opleidingen, dat er dus een Twentse Sportacademie moet komen. ‘Dat straalt eenheid en kracht uit’, schrijft hij in zijn rapport. Hij wil samenwerken met gemeenten en provincie en vooral ook met het onderwijs in de regio, maar dat gebeurt overigens al op behoorlijke wijze.
Het reeds genoemde Topsport Twente is ermee bezig. Ook zij vindt dat er een hoogstaande Twentse Sport Academie moet komen waarbij de voetbalacademie als leidraad kan dienen.
Gelukkig is er ook al een basketbalacademie. Dat is alweer een stapje dichterbij het ideale plaatje, zoals Wim van Ek het geschetst heeft.
PS Wil je ook graag zo’n rapport van Van Ek, stuur me dan een mail. Ik ben bestuurslid van Topsport Twente en kan er dus voor zorgen.